Gazdaság

2019.08.23. 16:29

Védelmező probiotikum - naponta fél liter tej ajánlott

Az emberek többsége fél a baktériumoktól, pedig a testünk szinte hemzseg tőlük, és így van jól. Nélkülük nem tudna emészteni a szervezet, de a baktériumok még a hangulatot is befolyásolják.

Másfél kilót nyomnak

Az embereknek a baktériu­mokról legtöbbször valamilyen betegség, fertőzés, esetleg megromlott étel jut eszükbe. Holott a szervezetben – köztük a tápcsatornában – élő mikroorganizmusok billiónyian vannak, és körülbelül 300–1000 különböző fajhoz tartoznak. Egy átlagos felnőtt szervezetében közel 1,5 kilogramm mikroba él.

Nem is gondolnánk, de a születéstől a halálig kiegyensúlyozott kapcsolatban élünk egy egész mikrobaközösséggel. Ezek az apró organizmu­sok nem tétlen átutazók, kulcs­szerepük van az élet legalapvetőbb folyamataiban, ideértve az emésztést, az immunválaszokat, sőt, még a viselkedést is. A bélben élő mikroorganizmusokat nevezik a szakértők bélflórának vagy újabban a bél mikrobiótájának, de szinonimaként a mikrobiom ki­fejezéssel is sok helyen lehet találkozni.

Mindenki különböző


A bélflóra olyan, mint az ujjlenyomat, minden embernek egyedi összetételű, rá jellemző baktériumtörzsekből álló mikrobanépesség él a bélrendszerében. Ezeknek nemcsak az emésztésben, a táplálék to­­vábbításában, hanem a fertő­zések kivédésében is szerepük van. Számos kutatás vizsgálja, milyen kapcsolat van a mikrobiom és jó néhány betegség, elváltozás – többek között a gyulladásos vastagbélbetegségek, az elhízás, az ízületi gyulladás, az autizmus, a depresszió – között.


Bélbaktériumok számos fajtája munkálkodik együtt azért, hogy fenntartsa az egyensúlyt. Ám olyan faktorok, mint a stressz, helytelen táplálkozás, fertőzések, gyógyszerek vagy antibiotikumos kezelés, felborítják ezt a természetes, de kényes baktériumegyensúlyt. Emiatt különböző betegségek is kialakulhatnak. Ez ellen az orvostudomány már kifejlesztette a probiotikumot, amely fenntartja és helyreállítja a bél­­flóra egyensúlyát.

A tejtermék a titok


Nem véletlenül mondják azt az orvosok, hogy sok joghurtot kell enni, ugyanis a probio­tikumokat legegyszerűbben a tejtermékekből lehet elfogyasztani. A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége szerint naponta fél liter tejet vagy ennek megfelelő tejterméket kellene elfogyasztani ahhoz, hogy egyensúlyban legyen a bélflóra. A kutatások szerint azonban ettől messze elmaradunk.


– Az elemzések alapján tudjuk, van még mit tenni a tejtermékek fogyasztása terén – adta hírül a dietetikusok szövetsége.


– Az Országos Táplálkozás és Tápláltsági Állapot Vizsgálat adatai alapján a hazai lakosság 84 százalékánál a tej és a tejtermékek bevitele nem éri el az ajánlott értéket. A felnőttek 10 százaléka nem fogyaszt tejet, 62 százaléka pedig savanyított tejkészítményt – hívta fel a figyelmet a szövetség. A savanyított tejtermékeken kívül pro­­biotikumokban gazdag a közkedvelt kovászos uborka és a savanyú káposzta, ezért ezeket is érdemes beiktatni az étkezésbe.


A Magyar Dietetikusok Or­­szágos Szövetsége szerint reggel a legjobb a zabpehely és a joghurt, ezután jöhet egy kis idénygyümölcs és egy kis méz. A vacsora vagy az ebéd része lehet egy vitaminokban gazdag saláta, amelyhez jól illik egy áttört fokhagymával és bazsalikommal ízesített joghurtöntet. Egy főételként tálalt rakott burgonya kovászos uborkával is kiváló pro- és prebiotikumforrás lehet, amelyek mindegyike védőpajzsként szolgálja a szervezetet.

 

Címkék#tej

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!