Bulvár-celeb

2023.11.21. 22:38

Így kell helyesen orrot fújni: fontosabb, mint gondolnád

A helyes orrfújást ugyanúgy tanítani kellene, mint a fogmosást, hiszen csak tízből három magyar fúj rendesen orrot.

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

Fotó: Aleksandra Suzi

A Sterimar friss kutatási eredményei alapján a magyarok 68 százaléka nem megfelelően fúj orrot, ami azért probléma, mert ha helyesen fújjuk az orrunkat, azzal akár betegségeket is megelőzhetünk, ha pedig esetleg már megbetegedtünk, akkor gyorsabban gyógyulhatunk meg – írja az Origo.

A kutatás eredménye szerint a magyarok 16 százaléka egyszerre mind a két orrlyukából erősen, ugyanennyien pedig szintén egyszerre két orrlyukból kíméletesen fújnak orrot. Egyik variáció sem helyes, hiszen ilyenkor pont ellentétes hatást érhetünk el, és

az orrváladék könnyen az orrmelléküregbe vagy a középfülbe juthat, ami különféle szövődményekhez vezethet, például arcüreggyulladáshoz, fülgyulladáshoz. 

A válaszok alapján a magyarok legnagyobb része (36 százalék) befogja ugyan az egyik orrlyukát, de utána a másikat erősen fújja, ami abból a szempontból nem lenne baj, hogy elérik vele a célt, azaz kijut a váladék, de mindeközben irritálhatják a nyálkahártyát.

A válaszadók 32 százaléka fúj rendesen orrot, azaz úgy, hogy az egyik orrlyukát befogja, miközben a másikat kíméletesen kifújja. 

A nők ügyesebbek ezen a téren, 38 százalékuk rendesen fúj orrot, míg a férfiaknak pusztán a negyede (26 százalék). Ha a kíméletes orrfújás nem lenne elég, akkor érdemes a váladékot fellazítani, hogy ne kelljen túl erősen fújni. A kutatásból kiderült, hogy csak a magyarok 15 százaléka tudja, hogy a töményebb sóoldatot tartalmazó tengervizes orrspray-k hatékonyak orrdugulás ellen, ráadásul nem szoknak rá – írja a kutatási eredmények összefoglalásáról kiadott közlemény.

 

 

A nátha és a közösségi élet

A felmérésben részt vevők 12 százaléka gondolja úgy, hogyha valaki náthás és folyik az orra, akkor maradjon otthon. Ám ha erre nincs lehetőség, akkor bizony meg kell küzdenünk az orrfolyással, akár nyilvános helyen is.

A magyarok harmadának ez problémát okozhat, mert ennyien kifejezetten kényelmetlenül érzik magukat, ha emberek előtt kell orrot fújniuk.

Hat százalékuk olyannyira, hogy inkább halkan szipog, 26 százalékuk pedig próbál elvonulni, és úgy fújja ki az orrát. 

A szipogás azonban – ugyan számos kultúrában jóval illendőbb, mint az orrfújás – nálunk kimondottan zavaró. A válaszadók 64 százalékát sokkal jobban zavarja, ha valaki szipog, mintha kifújja az orrát.

Ha náthásak vagyunk és a bedugult orrtól aludni sem tudunk, akkor nyugodtan bevethetünk érszűkítő orrspray-ket, de mindenképp figyeljünk oda arra, hogy ezeket legfeljebb 5–7 napig szabad alkalmazni, mert károsíthatják az orrnyálkahártyát, és könnyen rá lehet szokni. Tengervizes orrspray-t viszont a függőség kockázata nélkül lehet használni a váladék fellazítására – ezzel a nők 65 százaléka tisztában van, de a férfiaknak pusztán az 51 százaléka – áll az ajánlás a közleményben.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában