Tudatosságra nevelnek

2022.03.18. 16:38

Egyre több diákból lehet megfontolt vásárló, barátságos kereskedő

A századik Fogyasztói tudatosságra nevelő iskola címet adták át Teskándon pénteken, a zalai községben működő Csukás István Általános Iskola is az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) pályázatán érdemelte ki az elismerést – közölte a tárca.

A tájékoztatás szerint a már hat alkalommal meghirdetett kiírás összesen mintegy 40 ezer diákhoz juttathat el hasznos fogyasztóvédelmi ismereteket.


A pályázat célja, hogy a megtévesztő kereskedelmi gyakorlatoknak fokozottan kitett gyerekek, fiatalok diákéveik alatt útmutatást kapjanak a tudatos fogyasztói magatartásról. A címek odaítélésével a praktikus ismeretek elsajátítását érdemi intézkedésekkel, programokkal segítő iskolák erőfeszítéseit jutalmazza a tárca.


A sikeresen pályázók a felhívásban felsorolt tíz szempont, például az internet és a közösségi média biztonságos használatára nevelés, reklámelemzés közül legalább háromnak már megfelelnek, további egy elvárás későbbi teljesítését vállalják. Az elbírálásnál előnyben részesítik a kitüntető címmel rendelkező partnerrel együttműködő intézményeket – jelezte közleményében az ITM.


A Fogyasztói tudatosságra nevelő iskola címet jelenleg 38 általános iskola és 62 középiskola viselheti. A díjazottak között húsz szakképzési centrum 38 szakiskolája is szerepel. A települések közül Budapest jár az élen tizenkét intézménnyel, Debrecen és Győr héttel holtversenyben a második, a bronzérmes Pécsett pedig öt iskola nevel fogyasztói tudatosságra.


A körültekintő vásárlásra felkészítő általános tartalmak mellett minden évben egy-egy kiemelt területre is felhívják a diákok figyelmét. Idén a hamis zöld állítások felismeréséhez adnak támpontokat az iskolák, habár az ellenőrzések tapasztalatai szerint efféle megtévesztésre idehaza csak elvétve akad példa. A fenntarthatósági üzenetekre fogékony fiataloknak azért érdemes tisztában lenniük azzal, hogy nem minden, magát bionak, ökonak, natúrnak mondó árucikk készül kizárólag természetes anyagokból, környezetbarát gyártási technológiákkal – hívta fel a figyelmet a tárca.


Keszthelyi Nikoletta fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkár a közleményben kiemelte: az első százhoz hamarosan újabb oktatási intézmények csatlakozhatnak, a szeptemberben megnyitott idei felhívásra mostanáig tizenkét iskola jelentkezett.


A szakminisztérium és a fogyasztóvédelmi hatóság a vásárlók jogait erősítő szabályozással, állandó jelenléttel óvja a magyar családokat. Az iskolákat bevonó programban célzott szemléletformálással alapozzuk meg a jövő vevőinek önvédelmi képességeit. Így tudatos vásárlók és a fogyasztóbarát szemléletet sajátjuknak érző leendő vállalkozók, kereskedők kerülnek ki az oktatási intézményekből – fogalmazott Keszthelyi Nikoletta.

Borítókép: illusztráció

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában