Energiabiztonság

2022.03.18. 12:14

Szijjártó Péter: továbbra is zavartalan hazánk földgáz- és kőolajellátása (videó)

A baloldal továbbra sem tett le arról, hogy veszélybe sodorja Magyarországot, továbbra is azt követeli, hogy hazánk szállítson fegyvereket Ukrajnába, és továbbra is próbálják elbizonytalanítani hazánk energiaellátását - közölte a külgazdasági és külügyminiszter a közösségi oldalán pénteken.

Szijjártó Péter azokat az álhíreket cáfolta videójában, amelyek szerint a Bulgárián át történő gázszállítások a jövőben nehézségekbe ütközhetek a Gazprom és Bulgária vitája miatt. A tárcavezető hangsúlyozta: Magyarország nem szállít fegyvereket az orosz-ukrán háborúba, a kormány nem sodorja veszélybe Magyarországot, és mindent megtesz az ország energiaellátásának biztonságáért.

Jól látszik, a magyar ellenzék több támogatást kap ebben a zavarkeltésben külföldi szereplőktől, köztük nemzetközi médiumoktól is

- mutatott rá Szijjártó Péter, aki elmondta, beszéltek az illetékesekkel, akik az álhír cáfolataként közölték:

a Gazprom kifizette a Bulgáriának járó tranzitdíjat, nincs vitás kérdés e tekintetben a felek között.

A külgazdasági és külügyminiszter elmondta: délről Törökországon, Bulgárián és Szerbián keresztül mindennap a szerződés szerinti mennyiség, napi 10 millió köbméter gáz érkezik, ahogy Ausztria felől is  zavartalan a földgáz áramlása, innét 14 millió köbméter jön naponta, ahogy Szlovákia felől is napi 6 és 9 millió köbméter közötti mennyiséget szállítanak hazánkba Oroszországból.

Hozzátette,

ugyanilyen zavartalanul érkeznek a kőolajszállítmányok is, napi 19 és 20 ezer tonna közötti mennyiség a szerződéseknek megfelelően.

"Hazánk energiaellátása tehát biztonságban van, és amíg mi kormányzunk, biztonságban is lesz, hiszen világossá tettük, hogy semmilyen olyan európai korlátozó intézkedést nem tudunk elfogadni, amely Magyarország vagy bármely más európai ország energiaellátását veszélyeztetné" - jelentette ki Szijjártó Péter.

Borítóképünk illusztráció, fotó: MTI / Koszticsák Szilárd

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!