Hazai gazdaság

2023.03.15. 08:00

Idén 600 millióból gazdálkodik Csengele

Elfogadták a csengelei költségvetést, idén 600 millió forintból gazdálkodik a település. Tóth Tibor polgármester elmondta: óvatosságból alul tervezték a bevételeket, valamint növelték a kultúra és a sport önkormányzati támogatását.

Imre Péter

Ebben az évben 600 millió forintos a csengelei költségvetés. Fotó: Imre Péter

Az idei csengelei költségvetés főösszege 600 millió forint, vagyis ennyi a tervezett kiadás és bevétel is. A rendelettervezetet először február 15-én tárgyalta a képviselő-testület, majd kisebb technikai jellegű módosítások után a közelmúltban fogadta el a takarékos gazdálkodást biztosító büdzsét. Óvatosságból a bevételeket alul tervezték – tudtuk meg Tóth Tibor polgármestertől.

Ebben az évben a legnagyobb beruházás az új, konditeremmel ellátott sportöltöző felépítése lesz, ami az alapok kiásásával már elkezdődött. Ez a projekt azért fontos, mert a labdarúgóklub utánpótlás-csapataiban, az U7-től az U19-es korosztályig 77 fiatal sportol, közülük 65 helyi, 12 pusztaszeri. A 80 millió forintos költségből 37 millió az önkormányzati önerő, 43 a TAO-pénz – mondta a faluvezető.

Azt is közölte, hogy a takarékos, mindenre odafigyelő büdzsé dacára a művészeti alapítványnak és a Kun-Szabó Tibor fémjelezte sportegyesületnek 4-4 millióról 5,5-5,5 millióra emelték az önkormányzati támogatását. 

– A kultúrát és a sportot egyenrangúan kezeljük, ezt a Csengelét öt cikluson át vezető Sánta Feri bácsi vezette be, amit elődöm, Kormányos Sándor és én is megtartottunk, megőriztünk. Szerintem ez helyes nézőpont, mert mindkettő nagyon fontos – indokolt Tóth Tibor.

A tavaly kirobbant energiaválság ráirányította a figyelmet például a közvilágításra, az olcsóbb, takarékosabb megoldások keresésére. Csengele is foglalkozik a kérdéssel: az MVM-től árajánlatot kértek LED-es világításra, a faluvezetők és a szakemberek Pálfalvi Gergely menedzserrel és az önkormányzatokkal kapcsolatot tartó Mészáros Csillával tárgyaltak a lehetőségekről.

– Olyan megoldást szeretnénk az egész községben, hogy 23 órától hajnali 4-ig mindig 70 százalékosan világítsanak a lámpatestek, és ez a korlátozás, szabályozás a LED-es rendszerben megvalósítható. Ez jelentős megtakarítást jelentene, mintegy felére csökkenne a közvilágításunk költsége – jelentette ki a polgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában