Segítség

2023.05.23. 10:46

Immár hivatalos: ingyen öntözhetnek idén a gazdák

Megjelent a rendelet a mezőgazdasági vízszolgáltatás díjképzési rendjéről a Magyar Közlönyben.

MW

Őz az öntözött búzatáblában

Forrás: MTI

Fotó: Balázs Attila

A csütörtöktől hatályba lépő módosítás értelmében a termelők idén nem fizetnek az öntözési, rizstermelési és halgazdasági vízhasználat esetén, a mezőgazdasági vízszolgáltatása díját az vízgazdálkodásról szóló törvény alapján az állam vállalja át.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság a mezőgazdasági vízszolgáltatást végző vízügyi igazgatási szervek 2023. évi vízszolgáltatással felmerülő költségeit a vízügyi igazgatási szervek tájékoztatása alapján havonta összesíti, és az országosan összesített költségekről két ütemben, első alkalommal 2023. augusztus 25-ig, második alkalommal 2023. november 25-ig tájékoztatja a vízgazdálkodásért felelős minisztert − olvasható a rendeletben, amelyből az is kiderül, hogy negyvenöt napon belül módosítani kell az idei évre vonatkozó mezőgazdasági vízszolgáltatási szerződéseket, 

a termelőknek a 2023. évre vonatkozó, már befizetett díjat vissza kell téríteni.

 

Az említett kedvezmény a felszíni vizek felhasználására vonatkozik, tehát azokat a termelőket érinti, akik nem fúrt kutakból, hanem valamely folyóból vagy csatornából kapják az öntözéshez szükséges vizet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában