Nem sikerült

2023.08.01. 10:23

Ugrott az ellenzéki terv: nincs durva drágulás az árstop kivezetése után

A kormány döntése értelmében a mai nappal a boltoknak nem kell maximalizált áron értékesítenie bizonyos termékeket – írja a Mandiner.

MW

Tojást és burgonyát vesz egy vásárló a CBA boltjában az Anker közben 2022. november 11-én

Forrás: MTI

Fotó: Szigetváry Zsolt

A hatósági áras kategóriába tartozott: a baromfihús, a sertéshús, a marhahús, a hal és halkonzerv, a húskészítmények, a tej, a tejföl és a joghurt, a sajt, a vaj, a margarin, a kenyér és pékáruk, a száraztészta és rizs, valamint a liszt és a cukor.

Az Agrárközgazdasági Intézet az ATV megkeresésére a múlt héten arról adott ki tájékoztatást, hogy ha néhány hónappal ezelőtt vezették ki volna az árstopot, az jelentős és azonnali drágulást eredményezett volna, 

azonban mostanra az energiaköltségek normalizálódása és a mezőgazdasági alapanyagok hónapok óta tartó jelentős áresése már a fogyasztói árakban is megjelent. Számításaik szerint nem várható nagy változás a polcok árain, akár árcsökkenés is jöhet.

A július 31-i bevásárláshoz a kormány által életre keltett Árfigyelőt hívták segítségül, melynek segítségével követni lehet, melyik bolt melyik terméket aktuálisan milyen áron árul. A honlap a bevásárlást segíti, hogy a jövőben is érvényben maradjanak a kötelező akciók, amelynek értelmében legalább egy-egy terméket, minimum egy hétig, több mint tíz százalékkal olcsóbban kell kínálniuk az élelmiszerüzleteknek.

Molnár Csaba DK-s árnyék-kancelláriaminiszter július közepén adott ki egy közleményt azt állítva, hogy újabb élelmiszer-drágulás jön az árstopok kivezetése miatt, és ezzel megkezdődött az Orbán-kormány új megszorító csomagja. Augusztus első napján a boltokat járva látható, hogy a DK hangzatos nyilatkozataival ellentétben nem szabadultak el az árak. 
A teljes cikk IDE kattintva olvasható!

GVH: az árfigyelő rendszer augusztus elseje után is megvédi a magyar családokat az áremelésektől

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) szigorúan ellenőrzi az infláció- és árcsökkentő intézkedések végrehajtását, a hivatal által működtetett online árfigyelő rendszer az árstop kivezetését követően, augusztus elseje után is megvédi a magyar családokat az áremelésektől – hangsúlyozta Rigó Csaba Balázs, a GVH elnöke kedden az M1 aktuális csatornán.

Kifejtette, számos versenyfelügyeleti eljárás van folyamatban az élelmiszerszektorban, példaként említette, hogy egyebek közt vizsgálják az árrögzítés jogsértés gyanúját. Rigó Csaba Balázs hangsúlyozta, a fogyasztók odafigyeltek az árak alakulására, a drágulás miatt kevesebbet vásároltak. Hozzátette, az infláció letörésével, a reálbérek növekedésével vissza kell állítani a kiskereskedelmi keresletet.

Elmondta, a GVH feladata a verseny élénkítése, például az árfigyelő rendszer működtetésével. A július elsején indult árfigyelő rendszer működtetése óta 753 ezer egyedi látogató és 52 millió letöltés volt már. Kifejtette, az árfigyelő hatására öldöklő napi árverseny alakult ki az elmúlt egy hónapban a kereskedelmi láncok között, és ez az élelmiszerek árának csökkentésére kényszeríti a multikat. Jelezte, vannak érdeklődések a rendszerhez való önkéntes csatlakozásra is.

A GVH elnöke kijelentette, továbbra is lesz verseny, és utalt arra, hogy a kivezetett árstopos termékek is bekerültek az online árfigyelő rendszerbe, illetve 10 százalékról 15 százalékra emelkedik a kötelező akciózás mértéke. Rigó Csaba Balázs elmondta, az árfigyelő rendszer bővülhet, további élelmiszerek bevonására van lehetőség, és nemcsak élelmiszerek, hanem más termékek is bekerülhetnek az adatbázisba, illetve több információt kaphatnak a fogyasztók.

A Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című keddi műsorában a GVH elnöke közölte, a hivatal 2022 őszén kezdett foglalkozni az élelmiszeripari ágazattal, gyorsított szektorvizsgálatokat végeztek konkrét termékekre, mert a gyanú szerint az ársapkás termékek miatti veszteséget egyes multinacionális cégek „szétterítik”.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában