Nem érdemli meg

2022.02.25. 12:46

Nem hagyhatja el a börtönt a kegyetlen gyilkos, Magda Marinko

Magda Marinkó több embert is meggyilkolt Magyarországon. A gyilkosságokért életfogytiglanra ítélték 1996-ban. Most a bíróság megvizsgálta, hogy feltételesen szabadságra bocsátható-e. A bíróság ítélete szerint Magda Marinkót továbbra sem lehet visszaengedni a társadalomba. A férfi az eljárásban sem volt hajlandó részt venni, és a szabályokat nehezen fogadja el a börtönben.

A törvényi rendelkezések és a töretlen bírói gyakorlat szerint a feltételes szabadságra bocsátás kedvezménye nem automatikusan járó jogosultság, hanem csupán adható lehetőség, feltéve, hogy a szabadságvesztés büntetés célja az elítélt szabadon bocsátásával is elérhető.

A büntetés-végrehajtási bíró a tárgyalást megelőzően igazságügyi elmeorvos-szakértői vélemény elkészítését rendelte el, azonban az elítélt a vizsgálaton nem kívánt megjelenni, rendzavaró magatartást is tanúsított.

Az elítélt a csütörtöki büntetés-végrehajtási bírói meghallgatásán való részvételt is megtagadta, ezért a bíróság a távollétében, védője jelenlétében hozta meg döntését – adta hírül az MTI.

A bíróság végzését az ügyészség és az elítélt védője tudomásul vette. A végzéssel szemben az elítélt a kézbesítéstől számított nyolc napon belül nyújthat be fellebbezést, így a végzés nem végleges.

Magda Marinkót még 1996-ban sújtotta életfogytig tartó szabadságvesztéssel a Legfelsőbb Bíróság előre kitervelten, nyereségvágyból, több emberen különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntette, valamint lőfegyverrel és lőszerrel visszaélés bűntette miatt.

Mindezt azzal a feltétellel, hogy legkorábban 25 év után feltételesen szabadságra bocsátható.

A Legfelsőbb Bíróság Magda Marinkót egy orosházi asszony meggyilkolásáért, valamint egy Kecskeméten elkövetett hármas gyilkosságért ítélte el később. A szerb állampolgárságú férfit a szegedi Z. Nagy család meggyilkolásával is megvádolták, de abban a Fővárosi Bíróság, később pedig a Legfelsőbb Bíróság sem találta bizonyíthatónak bűnösségét. 

Szerbiában távollétében ítélte őt halálra a bíróság a Vajdaságban elkövetett bűncselekmények miatt, de a halálbüntetés eltörlése után ezt negyven év szabadságvesztésre módosították.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában