különleges élmény

2021.06.12. 07:20

Kastélyokban és várakban ad koncertsorozatot Rákász Gergely

A szabadtéri zenei esteken Bach, Sosztakovics, Beethoven és Vivaldi művei csendülnek fel, és bemutatkoznak fiatal tehetségek, akiket a művész alapítványa támogat.

A Nemzeti Kastélyprogram és a Nemzeti Várprogram keretében felújított kastélyok és várak parkjaiban, udvarain ad koncertsorozatot a nyáron Rákász Gergely orgonaművész – jelentették be a tatai Esterházy-kastélyban, a koncertsorozat első helyszínén.

Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) kultúráért felelős államtitkára a kezdeményezést méltatva kiemelte, hogy míg a kastélyok és az ott zajló kulturális események korábban csak egy szűk arisztokrata réteg számára voltak elérthetők, most a teljes társadalom számára hozzáférhetővé válnak.

Virág Zsolt, a kastély- és várprogram végrehajtásáért felelős miniszteri biztos felidézte, hogy az elmúlt 10 évben csaknem negyven kastély és vár újult meg, hirdetve és megőrizve ezeréves múltunkat és történelmünket. Ezek közül húsz műemlék ad otthont az Emmi kulturális államtitkárságának támogatásával megvalósuló koncertsorozatnak.

Rákász Gergely elmondta, hogy a szabadtéri zenei esteken Bach, Sosztakovics, Beethoven és Vivaldi művei csendülnek fel, minden helyszínen más művészek vendégszereplésével.

Bemutatkoznak fiatal tehetségek, akiket a művész alapítványa támogat, színészbarátok, akik mint várurak köszöntik a koncertre érkezőket, de jönnek cirkuszi művészek is, hogy felelevenítsék a várkastélyok egykori életét – írják a Lords of the Organ – Castle Edition című koncertsorozat ajánlójában.

A pénteki tatai koncertet követően júniusban többek között a mosonmagyaróvári várban, júliusban a siroki várban, a kápolnásnyéki Halász-kastélyban, Somogyváron és az ozorai Pipo-várkastélyban, augusztusban pedig a Kamalduli Remeteségben és Pécelen ad szabadtéri koncertet Rákász Gergely.

A koncertre szóló belépőjegy minden helyszínen egy különleges tárlatvezetésen való részvételre is feljogosítja a résztvevőket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában