Koronavírus

2021.11.03. 18:00

Az idén is többnyire online zajlik majd a 27. Marosvásárhelyi Nemzetközi Könyvvásár

27 erdélyi és magyarországi kiadó vett volna részt, a vásár területét is 240 négyzetméterről 160 négyzetméterre csökkentették volna.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Az idén is többnyire online zajlik majd a 27. Marosvásárhelyi Nemzetközi Könyvvásár a koronavírus-járvány miatt Romániában bevezetett korlátozások miatt – jelentették be szerdán Marosvásárhelyen egy sajtótájékoztatón a szervezők.

Káli Király István, a Romániai Magyar Könyves Céh elnöke mélységes csalódottságának adott hangot amiatt, hogy utolsó pillanatban le kellett mondaniuk a november 11. és 14. között zajló, Erdély legnagyobb könyvszemléjének a vásár részét, ezért kiadók nem lesznek jelen könyveikkel, az olvasók pedig csak online vásárolhatnak.

Elmondta, hogy a könyvszemle mindenkori fő célja lehetőséget teremteni a szűk piacon élni kénytelen erdélyi kiadóknak, hogy könyveik találkozhassanak az olvasókkal. A tavalyi 26. könyvvásár után az idén sem tudják ezt biztosítani, noha a járvány miatt eleve kisebbre tervezték az idei vásárt. 27 erdélyi és magyarországi kiadó vett volna részt, a vásár területét is 240 négyzetméterről 160 négyzetméterre csökkentették volna.

A könyves céh elnöke szerint azért is lett volna fontos, hogy a kiadók „lélegzetvételnyi oxigénhez” jussanak, mert az általa megkérdezett 17 erdélyi magyar kiadó által küldött válaszokból kiderült: tavaly 35 és 70 százalék közötti bevételkiesésük volt.

Szepessy Előd, a társszervező Marosvásárhelyi Kulturális Központ elnöke arról számolt be, hogy nem kellett törölniük teljes mértékben a fizikai jelenléttel szervezett programokat, ami előrelépést jelent a tavalyhoz képest, így a vásár járulékos irodalmi és kulturális programjai látogathatók. Ezek között van Bogdán Zsolt színművész Saját Faust című előadóestje, amely az idén 70 éves Markó Béla költő verseiből készült összeállítás.

Marosvásárhely, az irodalom bölcsővárosa címmel irodalmi estet tartanak, amelyen Demény Péter, Káli István, Király Kinga Júlia, Kovács András Ferenc, Láng Zsolt, Markó Béla, Szabó Róbert Csaba és Vida Gábor vesz részt, a beszélgetés moderátora Mészáros Sándor.

Lesz egy interaktív beszélgetés irodalomról és főzésről, amelynek meghívottjai Cserna-Szabó András, Darida Benedek, Király Kinga Júlia, Kiss Judit Ágnes és Nyáry Krisztián.

Bemutatják a Vámos Miklós ötlete és Mészöly Dezső fordításai alapján készült És Rómeó és Júlia című előadást is Rudolf Péter és Nagy-Kálózy Eszter előadásában. Interaktív gyermekkoncert is lesz Bíró Eszter előadásában.

Emellett a könyvszemle idején naponta 12-től este 7-ig a könyvvásár Facebook-oldalán közvetítések lesznek. Ugyanott egy irodalom- és olvasás-népszerűsítési kampány indul, amelynek keretében szerzők számolnak be olvasmányélményeikről.

Makkai Kinga, a gyermekprogramok felelőse elmondta, hogy a kortárs irodalmat népszerűsítő vetélkedőjükbe több mint ezer gyerek kapcsolódott be. A verseny döntőjét a könyvvásáron szokták megtartani, de ezt az idén sem tehetik meg. Ezért az eddig beérkezett pályamunkák alapján hirdetnek győzteseket, a gyerekek pedig online találkozhatnak azzal a szerzővel, akinek a művét el kellett olvasniuk.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában