Interjú Zsuráfszky Zoltánnal

2022.01.11. 06:15

Indul a Magyar Nemzeti Táncegyüttes tájegységek néptáncait bemutató sorozata

Kallós Zoltán, kétszeres Kossuth-díjas erdélyi magyar néprajzkutató szerint addig leszünk magyarok, amíg magyarul énekelünk és táncolunk.

A Magyar Nemzeti Táncegyüttes különböző tájegységek autentikus, eredeti gyűjtésből rekonstruált néptáncait mutatja be az Élő Tánc-Archívum című sorozatban, amely január 11-én kezdődik, és 5 részből áll majd. Az esemény alkalmából az együttes művészeti igazgatója, Zsuráfszky Zoltán Kossuth-díjas koreográfus az Origonak adott interjút – olvasható a Magyar Nemzet cikkében.

A koreográfus elmondta, Kallós Zoltánnal, a kétszeres Kossuth-díjas erdélyi magyar néprajzkutatóval a hetvenes években ismerkedett meg. Ő irányította a gyűjtéseit, ő segített, hogy hová utazzanak, hol találhatnak eredeti táncosokat, táncokat. Egy alkalommal pedig azt mondta, hogy amíg magyarul énekelünk és táncolunk, addig leszünk magyarok. Így a néptánc erősítheti a nemzettudatunkat is.

Zsuráfszky Zoltán Martin György eredeti táncgyűjtéseinek ihletésére kezdte el a sorozatot, amely forradalmasítja a magyar színpadi néptáncművészetet, ugyanis a műsorok bemutatják egy-egy vidék autentikus táncfolyamatait, kiemelkedő táncos egyéniségeit. Így Kalotaszeg, Mezőség, Bonchida, Gyimes és Szatmár táncait ismerhetik meg a nézők Martin György és munkatársai, illetve Zsuráfszky Zoltán saját gyűjtései alapján.

287 szatmári falu autentikus tánca van megörökítve az utókornak.

Ezek olyan értékű anyagok a múlt századból, olyan szikla, amit nekünk meg kell őriznünk, és át kell adnunk a fiataloknak. Ezek a filmek ma már közkincsek. Martin György ugyanazt a munkát végezte a néptánc területén, amit Bartók és Kodály végzett a zenében. A Magyar Nemzeti Táncegyüttesé az első olyan sorozat, amelyben ilyen pontossággal, mélységgel mutatunk be eredeti táncokat, ének- és zenei kultúrát – részletezte a koreográfus.

Az interjúban elmesélt néhány történetet, hogy milyen körülmények között gyűjtötte a táncokat a határon túl a rendszerváltás előtt. Ebből többek közt kiderült, hogy a határon szinte mindig volt valamilyen incidens, egyik alkalommal az útlevelét is megtaposták a román rendőrök. Zsuráfszky Zoltán a gyűjtőútjukon készült anyag sorsáról is beszámolt.

Az elkészült filmeket rendszerint elküldtük Karikás Péternek, aki a magyarországi kulturális attasé volt, és ő hozta haza diplomáciai autóval. Ha nem sikerült elküldeni neki, akkor mi rejtettük el valahová a felvételeket. Ezeket a trükköket meg lehetett tanulni idővel – mondta.

A koreográfus elmesélte azt is, hogy egyszer az egyik amerikai fotós barátját vitte el Gyimesbe. A fotós elkészítette a képeket, aztán egy sötétszobában kivette a filmet, elrejtette, és befűzött a gépbe egy teljesen üres tekercset. A határnál fogták a fotós fényképezőgépét, és a rendőr kihúzta belőle a filmet, hogy az megsemmisüljön. A román rendőr nem tudta, hogy teljesen üres volt a tekercs. Zsuráfszky Zoltán és barátja látványosan sajnálkozott, hogy micsoda veszteség, közben pedig az eredeti film a zsebükben lapult.

Hozzátartozik az identitásunkhoz a néptánc. Ez is a magyarságunk egyik ékköve. Azt mondják, nyelvében él a nemzet. De úgy gondolom, a táncában is. A néptánc a mozdulatainkba van kódolva. Nem véletlenül van ennyi táncház, gyerekek, idősek, fiatalok és öregek táncolnak szerte a Kárpát-medencében. Amíg az emberek ilyen lelkesedéssel, izgalommal tanulják a néptáncokat, addig nincs gond – hangsúlyozta a koreográfus.

Hozzátette, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes fellépett a tavalyi eucharisztikus kongresszuson is, a produkcióba bevonták gyerekeket és az idős hagyományőrzőket is. Kiemelte, egy életre szóló élmény volt, úgy érezték, együtt tudják megélni hitüket, magyarságukat. Azt is elmondta, nagyon megható üzeneteket kaptak utána. Az egyik legemlékezetesebb az volt, amikor valaki azt írta, ez az előadás fontos volt a magyar lelkeknek.

Zsuráfszky Zoltán a Magyar Nemzeti Táncegyüttes programjairól elmondta, hogy fellépnek majd az idei Bartók Tavasz Fesztiválon, és felkérték őket, hogy nyissák meg nyáron a Szegedi Szabadtéri Játékokat. Zsuráfszky Zoltán alkotótársa, Zs. Vincze Zsuzsa, teljesen új darabot ír erre az alkalomra Szabadság, szerelem! címmel.

Zsuráfszky arról is beszélt, hogy a magyar kormány jóvoltából újonnan épült, gyönyörű székházuk is lesz, amelyet nagyon várnak. 20 éve nem épült új színház Budapesten, ez egy igazán nagy volumenű beruházás lesz. A tervek már elkészültek, így elkezdődhet az építkezés is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!