Kiállítás

2022.02.03. 13:50

Február 22-én nyílik meg az MKE Térfoglalások című tárlata

Technikai okok miatt a tervezettnél egy héttel később, február 22-én nyílik meg a Magyar Képzőművészeti Egyetem (MKE) Térfoglalások - A Régi Műcsarnok történetei című kiállítása, amely az egyetem Régi Műcsarnok néven is ismert főépületének frissen restaurált Lotz-freskói mellett a ház múltját idéző klasszikus és kortárs műalkotásokat, valamint dokumentumokat tár a közönség elé.

Az egyetem az egész tanévet átívelő MKE150 programsorozattal ünnepli fennállásának 150. évfordulóját. Az MKE150 fő pillére az a reprezentatív kiállítás-sorozat, amelynek harmadik, utolsó nagy állomása a Térfoglalások című tárlat az épület Barcsay-termében - közölte az MKE.

   

A kiállítás az egyetem egyik műemléki épületét, az Andrássy út 69. alatt álló palotát állítja a középpontba: az épület a sugárút egyik legszebb palotája, 1945 óta az MKE otthona, de korábban volt kiállítótér, múzeum, műterem, vásári látványosság, hivatal, színház, sőt kabaré is.

   

A díszes palotát Műcsarnok néven a Magyar Képzőművészeti Társulat emeltette 1877-ben, azzal a céllal, hogy a párizsi szalonok mintájára itt rendezzék meg az éves nagy képzőművészeti tárlatokat. Amikor 1896-ban a Hősök terén elkészült az új Műcsarnok, a Magyar Képzőművészeti Társulat átköltözött oda, az Andrássy 69. alatt álló palota neve pedig Régi Műcsarnok lett. 1945 után a ház kiállítótereiben a Képzőművészeti Főiskola műtermei leltek otthonra, az alagsori régi kabaré helyén pedig a Bábszínházat alakították ki.

   

A Térfoglalások című kiállítás archív hang- és képanyagokkal: különleges régi dokumentumokkal, fotókkal, építészeti tervrajzokkal, műtárgyakkal idézi fel a Régi Műcsarnok szalontárlatainak hangulatát, a századforduló kabaré-miliőjét.

   

A tárlaton az archív anyagokat modern és kortárs alkotások is kiegészítik: láthatók többek között Bernáth Aurél, Barcsay Jenő, Czene Márta, Csók István, Ferenczy Károly, Gróf Ferenc, Jovánovics György, Kósa János, Lengyel András, Lotz Károly, Réti István, Szőnyi István, Tranker Kata, Katarina Sevic és Vaszary János alkotásai.

   

Az egyetem hallgatói új alkotásokkal reflektálnak a palota történetére. A 19. században a belső udvart egy majolikakút díszítette, amelynek kicsinyített mását Laneury Tom drótokból készítette el a kiállításra. Egy hallgatói csoport - Heim Fanni, Panák Laura, Döbröntei Klári, Sziládi Szabolcs - archív fotók felhasználásával animációban eleveníti fel az épület első évtizedeinek hangulatát.

   

A kiállítás fókuszában a frissen restaurált Lotz-freskók állnak. A mennyezetet díszítő alkotások restaurálása 2021 végén fejeződött be, ugyanekkor újult meg az épület díszes előcsarnoka, aulája, lépcsőháza és rektori folyosója. A restaurálás során az épületrész díszítőfestése mellett a fa, üveg, fém és kő épületelemek is megújultak.

   

A Lotz-faliképciklus allegorikus női figurái a művészeti ágakat - Festészet, Szobrászat, Rajz, Építészet, Iparművészet, Művészettörténet -, valamint az akadémikus művészet alapfogalmait - Valóság, Képzelet, Fantázia és Harmónia - jelenítik meg.

   

A tárlat bemutatja a freskók előtörténetét, festményváltozatait, valamint egy válogatást is az MKE művészeti gyűjteményének Lotz-kollekciójából. Az archív anyagot az egyetem volt és jelenlegi tanárainak és diákjainak a Lotz-allegóriákhoz kapcsolódó munkái egészítik ki.

   

A tárlatot Bojár Iván András művészettörténész nyitja meg február 22-én, kedden 18 órakor. A március 19-ig látogatható kiállításra az egyetem szombatonként tárlatvezetéseket is tervez.

Borítókép: a Műcsarnok épülete

Címkék#Műcsarnok

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában