Bokrétaünnepség

2022.11.25. 17:14

Új szintre léphet a kajak-kenu Magyarországon

A Kovács Katalin Nemzeti Kajak-Kenu Akadémián a kiemelkedő tehetségeknek minden adva lesz ahhoz, hogy a jelen kihívásai között is felérhessenek a csúcsra.

Schmidt Ádám, a Honvédelmi Minisztérium sportért felelős államtitkára beszédet mond a Kovács Katalin Nemzeti Kajak-Kenu Akadémia bokrétaavató ünnepségén Sukorón 2022. november 25-én

Forrás: MTI

Fotó: Bodnár Boglárka

A Kovács Katalin Nemzeti Kajak-Kenu Akadémia megépülésével a kajak-kenu sport Magyarországon új szintre léphet – mondta a Honvédelmi Minisztérium sportért felelős államtitkára pénteken Sukorón, az akadémia bokrétaünnepségén.

Schmidt Ádám hangsúlyozta: az akadémián a kiemelkedő tehetségeknek minden adva lesz ahhoz, hogy a jelen kihívásai között is felérhessenek a csúcsra.

Kiemelte: bár a kajak-kenu sportág évtizedek óta stabilan hozza a kiemelkedő eredményeket, a mai kor fiataljainak huszonegyedik századi infrastruktúrára és körülményekre van szükségük.

Az a cél, hogy Magyarország sportnemzet és sportoló nemzet legyen, és ehhez sportszerető embereket kell nevelni a gyermekekből – jelentette ki a sportért felelős államtitkár.

Kovács Katalin háromszoros olimpiai bajnok, harmincegyszeres világbajnok kajakozó, az akadémia elnöke elmondta: női kajak szakáguk idén Magyarországon a legeredményesebb volt, Kőhalmi Emese és Fojt Sára pedig felnőtt világversenyeken is méltón képviselte Magyarországot.

Az akadémia fókuszában az utánpótlás világversenyek mellett ott van a 2023-as duisburgi kvalifikációs világbajnokság és a párizsi olimpia is – jelentette ki. Hozzátette: mottójuk szerint a múlt sikereire alapozva, a jelen lehetőségeivel élve, a jövő nemzedékéért dolgoznak.

Csépe Barnabás, a kivitelező West Hungária Bau Kft. projektigazgatója a beruházást ismertetve elmondta: az épületek hasznos alapterülete megközelíti a 27 ezer négyzetmétert, ebből az akadémia főépületében 19 ezer négyzetméteren úszócsarnok, sportcsarnok, étterem, főzőkonyha, konferenciaterem, irodák és szállásépületek is helyet kapnak.

A multifunkciós sportcsarnokban edzőtermeket, konditermet, fallabda-pályát és sportdiagnosztikai labort létesítenek, az összekötő épületrészekben pedig a klubhelyiségeket és a tantermeket alakítják ki.

Épül egy tízpályás sportuszoda is tanmedencével, 250 férőhelyes lelátóval, wellness-részleggel. A kollégiumi épületszárnyakban 66 szobát, valamint edzői apartmanokat alakítanak ki, amelyek egy része akadálymentesített lesz. Emellett az országban egyedülállóan magaslati oxigénterápiás szobák is szolgálják majd a sportolókat.

A hajótároló épületrészben 6500 négyzetméteren fedett evezős tesztpályák, edzőtermek öltözők, edzői irodák, hajójavító műhelyek és tárolók kapnak helyet.

Külön tömbben 1100 négyzetméteren mérési központként alakítanak ki egy ellenáramoltatott evezős medencét, amely a világversenyekre való felkészülésben jelent kimagasló lehetőséget a sportolóknak – emelte ki.

Azt is elmondta: a Velencei-tó partján épülő sportközpont területén több mint 880 fát telepítenek.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában