Olimpiai selejtezőtorna

2024.04.11. 17:07

Papírforma győzelem, 49 gólt lőtt a női kézilabda-válogatott a briteknek

A magyar női kézilabda-válogatott 49–11-re legyőzte Nagy-Britanniát a debreceni olimpiai selejtezőtorna csütörtöki nyitómérkőzésén. Golovin Vlagyimir szövetségi kapitány együttesére a folytatásban lényegesen nehezebb feladatok várnak: pénteken Svédországgal, vasárnap Japánnal találkozik a Főnix Arénában. A négyes első két helyezettje szerez kvótát a párizsi ötkarikás játékokra.

MW

Pásztor Noémi (b) és a brit Clio Adriana Stephanides kapus a női kézilabda olimpiai selejtezőtorna 1. fordulójában játszott Magyarország-Nagy-Britannia mérkőzésen a debreceni Főnix Arénában 2024. április 11-én

Forrás: MTI

Fotó: Illyés Tibor

Golovin Vlagyimir szövetségi kapitány együttese a papírformának megfelelően már a szünetben nagy fölénnyel, 24–6-ra vezetett, végül 38 találattal kerekedett felül. Bordás Rékán kívül minden magyar mezőnyjátékos szerzett gólt, a legeredményesebb a mezőny legjobbjának megválasztott Faluvégi Dorottya volt, aki mind a hét lövését gólra váltotta.

PÁSZTOR Noémi
Pásztor Noémi (b) és a brit Hannah Saunders a Magyarország-Nagy-Britannia mérkőzésen
Fotó: Illyés Tibor / Forrás: MTI

Az olimpiai selejtezőtorna Debrecen ünnepnapján kezdődött, a település ugyanis 1693. április 11-én kapott királyi városi rangot.

A keretből ezúttal Juhász Gréta, az egyaránt sérülésből felépült Böde-Bíró Blanka és Albek Anna, illetve a tartalék hálóőr Bukovszky Anna maradt ki.

A két válogatott történetének első egymás elleni mérkőzésén az esélyes egyértelműen a házigazda volt. A szigetországiak csupán egyszer, a londoni olimpián házigazdaként szerepeltek világeseményen, a jelenlegi keretük pedig rendkívül alacsony átlagéletkorú, most pedig Kamerun távolmaradása miatt léphettek pályára.

A múlt heti két Eurokupa-találkozón remeklő Győri-Lukács Viktória két gólja nyitotta a tornát, az első négy magyar támadás egyaránt sikerrel zárult (4–1). Egy háromperces megtorpanást leszámítva, amikor 10-2-ről 10-5-re közelítettek a britek, a papírformának megfelelően gyors ütemben nőtt a különbség. A cserék érkezése után újra lendületet vett a magyar válogatott, alig húsz perc telt el, amikor kialakult a tízgólos előnye (15–5). Szélről és gyors támadásokból is jól teljesített a nemzeti csapat, az Eurokupa-találkozókon gyengébb pontnak számító beálló- és átlövőgólokat szerzett alacsonyabb játékerőt képviselő riválisával szemben, így a pihenőre 18 találatos előnnyel vonulhatott.

A szünet után Szemerey Zsófiát Janurik Kinga váltotta a magyar kapuban, a 35. percben már húsz gól volt a különbség (27–7). A britek hét a hat ellen támadtak a gólszerzésben bízva, ez sorozatban négy üres kapus magyar gólt eredményezett. Ez is hozzájárult, hogy a 49. percben már harmincgólos volt a magyar előny (39–9).

A magyar csapat tagjai a Magyarország-Nagy-Britannia mérkőzésen
Fotó: Illyés Tibor / Forrás: MTI

Bordás Réka kivételével valamennyi magyar mezőnyjátékos betalált, az összecsapás legeredményesebbjeként a meccs legjobbjának megválasztott Faluvégi Dorottya hét gólt szerzett. Szemerey nyolc, Janurik hét lövést védett. Brit részről Lea Davies négyszer talált be, Clio Stephanides kilenc magyar kísérletet hatástalanított.

A 49 találat a második legtöbb, amit a magyar női válogatott valaha lőtt: 2005-ben Ausztráliát 57–9-re, míg 2006-ban Argentínát 48–19-re, 2009-ben Chilét 48–14-re verte a nemzeti csapat.

Golovin szerint nem tudták használni a gyakorolt elemeket

Golovin Vlagyimir szövetségi kapitány szerint a magyar női kézilabda-válogatott a Nagy-Britannia ellen 49-11-re megnyert csütörtöki olimpiai selejtezőmérkőzésen nem tudta használni a korábban gyakorolt játékelemeket.

„Nem volt róluk sok információnk, nem tudtuk, milyen állapotban vannak, milyen erőt képviselnek, és csak nyolc játékosukról tudtunk videót szerezni. Így kellett lejátszani ezt a mérkőzést” – nyilatkozta az MTI-nek a szakvezető.

Csupán kedd este derült ki, hogy Kamerun vízumproblémák miatt nem utazik el Magyarországra, így került a csoportba Svédország, Japán és a házigazda mellé Nagy-Britannia, amely soha nem szerepelt még világ- vagy Európa-bajnokságon.

240408_1031_DCS
Golovin Vlagyimir szövetségi kapitány 
Fotó: Dömötör Csaba / Forrás: Nemzeti Sport

Golovin hozzátette, védekezésből próbált gyors gólokat lőni csapata, és amikor rendezett védelemmel találta szemben magát, lehetett látni, hogy a britek teljesen máshogyan védekeznek, mint a svédek vagy a japánok, ezért nem igazán tudták használni azokat a dolgokat, amiket gyakoroltak.

A magyaroknak a második félidőben volt olyan időszakuk, amikor sorozatban négyszer találtak be az ellenfél üresen hagyott kapujába, utána viszont nem éltek a britek létszámfölényes támadójátéka által adódó lehetőségekkel. Erről Golovin elmondta, azok már nem voltak kimondottan tiszta lövőhelyzetek, és nem akartak kapkodni, ami nagyon fontos lesz a következő mérkőzéseken.

A sajtótájékoztatón az edző elmondta: a meccs előtt azt tervezték, hogy próbálnak a saját tempójukban kézilabdázni és a saját játékukat játszani, és ez sikerült is.

„Biztos vagyok benne, hogy a britek sokkal többet tudnak a kézilabdáról, de az ismert módon, nehéz körülmények között kerültek ide. Ennek ellenére le a kalappal előttük, mert mindent megtettek, hogy megnehezítsék a dolgukat” – szögezte le.

Elárulta, a svéd-japán mérkőzés első félidejét a helyszínen tekinti meg a csapat, hogy élőben is legyenek benyomásai a következő ellenfelekről.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában