felgyorsított változat

2021.10.01. 12:50

Már a párizsi olimpia jegyében rendezik az öttusbajnokságot

Már a párizsi olimpia jegyében rendez bajnokságot a Magyar Öttusa Szövetség hétfőtől jövő péntekig: a cél az, hogy a versenyzők és a szervezők is gyakorolják a sportág felgyorsított, új változatát.

„Egy ideje tudjuk, hogy óriási változás vár a sportágunkra, és a tokiói olimpiát követő ciklus ennek jegyében telik majd. Bár február végén-március elején megrendeztük a hagyományos lebonyolítású bajnokságunkat, már akkor tudtuk, hogy ősszel egy új formájút is megszervezünk” – felelte Gallai István főtitkár az MTI kérdésére, hogy miért van szükség egy újabb bajnokságra.

Hozzátette, a versenyzők lassan elkezdik a felkészülést az új idényre, a vezetők pedig szeretnék előtte a gyakorlatban is megmutatni nekik, mire készüljenek, milyen terhelés vár rájuk a jövőben.

A főtitkár arról is beszélt, hogy a 2022-es még próbaév lesz, de 2023-ban már csak az új formájú, vagyis kieséses rendszerű, felgyorsított, rövidebb tusákból és rövidebb pihenőidőkből, összességében kilencvenperces blokkokból álló öttusaversenyeket rendeznek.

„Jövőre mi rendezzük az Európa-bajnokságot, és a világkupa-sorozat is nálunk indul április végén. Megbeszéltük az európai szövetséggel, hogy minden feltételnek nem fogunk eleget tenni, például nem építünk ezért egy stadiont, de a lehető legkisebb helyre összpontosítjuk majd a versenyeket. Mivel senkinek sincs tapasztalata, gyakorolni kell a rendezőknek és a versenyzőknek is, hogy 2023-ra az esetleges hibákat is ki lehessen javítani” – mondta a főtitkár.

A szövetség honlapján olvasható előzetes tájékoztató szerint a kieséses rendszerrel jelentősen lerövidül a számok közötti idő. Részben módosul a pontozás, alapvívásban például öt pont jár egy tusért a korábbi hét helyett, a bónuszvívásban elért győzelem viszont nem egy, hanem két pontot ér. Az eddiginél rövidebb lesz a lovaspálya, mindössze 12 erőkifejtéssel az elődöntőben és a döntőben is, a lövészetes futás pedig 4x800 méterről 5x600-ra módosul, miközben marad a négy lövősorozat, azaz csak a második körtől lőnek majd a versenyzők.

Az országos bajnokságon az olimpiát megjárt magyar versenyzők nem indulnak, a „menőket” Kardos Bence képviseli, de érkezik néhány külföldi öttusázó. A versenyen jövő pénteken kerül sor a 18-18 fős férfi és női döntőre, az előző napokon a szervezők azt modellezik, hogyan csökken a mezőny a kívánt nagyságúra.

Címkék#öttusa

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában