Bulvár

2023.06.02. 11:12

Közös énekléssel és csillagos dalokkal készül Palya Bea Szegedre

A felszabadultság hangulatát sugárzó koncerttel érkezik Szegedre július közepén Palya Bea. Legújabb, Lélekzet című albumának dalai és régebbi, közkedvelt slágerei egyaránt felcsendülnek majd.

Koós Kata

Palya Bea elmondta, 550 dalának mindegyike a szerelemhez hasonló ihletettségi állapotban született. Fotó: Veres Anita

A Prima- és kétszeres Artisjus-díjas énekesnő, előadóművész, dalszerző Makón született, és noha nem ott nőtt föl, mégis úgy fogalmazott, hazaérkezik, amikor vármegyénkben lép fel. 

Mindig előtörnek a gyermekkori emlékek, ahogy gurul a Lada Magyarcsanád felé, és édesanyám Balástyánál automatikusan visszavált „ö-zésre”. Egyébként, amikor mérges, akkor is visszajön a tájszólása

 – mondta el lapunknak mosolyogva Palya Bea, akinek zenészként Szeged is nagyon otthonossá vált. 

Szegeden van egy szinte törzsi hallgatóság, akik nagyon nyitottak és érzékenyek a zenémre. Alig várom a találkozást

Július 12-én az Újszegedi Szabadtéri Színpadon ad koncertet, amely első élménye lesz a Szegedi Szabadtéri Játékokon. Elmondta, szándéka szerint ez alkalommal is lehozzák majd az eget a földre. Az eddig alkotott 19 lemeze 550 dalának mindegyike a szerelemhez hasonló ihletettségi állapotban született, és elemi erővel sugározza az önelfogadás, az életöröm, a szeretet és a felszabadultság értékeit. 

Bármi dallá válhat, de nálam a testem is jelez. Elkezd remegni a hasam, felmegy a pulzusom, mélyül a légzésem, ha egy téma dallá kívánkozik. A pozitív önképről szóló Tükör című slágerem például szülés után született, amikor volt rajtam tíz kiló plusz. Megjelentek az említett fizikai tünetek, és addig fel sem álltam az esős teraszról, míg meg nem született a dal. Aggódtam, hogy fogadja majd a közönség, de nyolcszáz ember tapsolt sikítva végül. A legszebb, hogy egy nővérszállóra valaki felírta a refrénjét rúzzsal a tükörre

 – mesélte az énekesnő. 

Dalaiban a magyar, a cigány, a bolgár és a zsidó népzenei hangzásvilág fonódik a modernitással. Palya Bea missziójának egyik alapvetése a zene gyógyító erejébe vetett hite.

A népdal sok esetben tesztelt bölcsesség, nagyon sok lelken átment már, működött és gyógyított. Noha nem kimondottan népdalokat éneklek, de mégis ott van a dalaimban ez a fajta dallamvilág, ennek a tesztelt bölcsességnek a hangulata

  – fejtette ki. A népdalok gyógyító hatása egészül ki slágereiben saját üzenetével, amely az „Énekeld magad szabaddá!” jelmondat buzdítása. 

Hiszem, hogy az éneklés a szabadsághoz vezethet. Negyven év éneklés után ezt a bölcsességet szeretném átadni az embereknek. Boldog ember lettem és megtanultam szeretni magam. Szegeden is azt szeretném elérni, hogy ennek az önszeretetnek a hangulata járja át a közönséget. És hiszem, hogy sikerülni fog

– mondta.

Az újszegedi koncerten legutóbbi, Lélekzet című albumának dalaiból is elhangzik majd néhány, mint a Csillagvágta, a Vadludak, a Dudumoro és a Boldogság. Ezek mellett felcsendülnek majd a régebbi közönségkedvencek, mint a Szabadon, a Szaladós, a Suttognak a vének slágerek. 

Lehet számítani közös éneklésre is, akinek lesz kedve. A csillagos ég alatt csillagos népdalokra. A koncertjeinken mindig vágni lehet a szeretetet a színpadon, ezt sugározzuk szerteszét. Ma szerintem arra van a legnagyobb szükség, hogy tudjunk összekapcsolódni szeretetben 

– mondta.

Palya Bea társa a színpadon az általa csak cimbalomkirályként emlegetett Lisztes Jenő lesz. Velük zenél majd Orbán György, „a világ egyik legjobb bőgőse”, valamint a Jazzbois dobosa, a fekete zenék szakértője, Czirják Tamás, továbbá fúvósként Szokolay Dongó Balázs, aki három évtizede az énekesnő elmaradhatatlan társa a koncerteken. 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában