Napszínes

2023.11.17. 21:30

Közel 60 éve még rúdugróként írt a szegedi lap Kaáli professzorról

Timár Kriszta

Fotó: DM

Kaáli Géza professzor, a lombikprogram hazai megalkotója különleges újságcikket talált néhány napja saját archívumában. Egy fiókból került elő a Csongrád megyei hírlap 1965-ös száma, amely arról számolt be, hogy tízpróbában rekorddal lett bajnok. 

Középiskolában kezdtem a rúdugrást, majd az egyetemi felvételim után csatlakoztam a SZEAC csapatához. Ott versenyeztem évekig, főleg vidék bajnokságban, aztán elindultam a tízpróbán és első osztályú szintet elérve nyertem. A rúdugrásról a saját gépemmel készült egy fotó is: a léc 3 méter 40 centin állt, de mint látható ennél sokkal magasabbra emelkedtem

 – mesélte.

A lapot egyébként annak idején 50 fillérért vásárolta egy Klauzál téri újságosnál. 

Kivágtam a cikket és azóta is feltéve őrzött kincseim között lapul íróasztalom fiókjában. Fél évszázadon keresztül velem volt az Egyesült Államokban is. Bármikor nehézségeim voltak az életben, újra és újra elővettem, elolvastam. Az egykori tízpróba bajnok nem adhatja fel olyan könnyen, gondoltam, és erőt merítve az emlékekből, megújult energiával néztem szembe a legbonyolultabb problémákkal is 

– mesélte Kaáli Géza, akinek egyébként azóta is szerves részét képezi a sport az életének: napi szinten úszik, gyalogol. Azt azonban nem bánja, hogy inkább a tanulást helyezte előtérbe a versenysport helyett. 

Kaáli professzor ezt a cikket vette elő mindig, ha nehézségei voltak az életben, hogy erőt merítsen belőle. Fotó: DM

 

Látszik, hogy okosan döntöttem, hiszen aztán egész életemben orvoskodtam 

– tette hozzá a világhírű szülész-nőgyógyász professzor, akit csütörtök este az InStyle Men of the Year gáláján Ikon kategóriában hirdettek ki győztesként.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában