Helyi bulvár, celeb

2023.12.11. 11:53

Nyolc érdekesség, amit kevesen tudnak Karikó Katalinról

Sosem gondolnád, hogy milyen furcsa fogadalmat tett a magyar kutató, amikor bejutott az egyetemre. A Ripost összegyűjtött néhány kuriózumot a biokémikusról, aki vasárnap veszi át a Nobel-díjat.

Delmagyar.hu

Archív fotó: Bánkúti Sándor

A világ legnagyobb tudományos elismerését XVI. Károly Gusztáv svéd király adja át a stockholmi hangversenyteremben rendezett ceremónián, ünnepélyes keretek között. A Ripost szerint Karikó Katalin az amerikai Drew Weissmannal megosztva az mRNS-alapú vakcinák kifejlesztéséért kapta meg az orvosi-élettani Nobel-díjat. A magyar származású kutatóról azonban sokan nem tudják, hogy - a kemény munkán kívül - mi segítette idáig. 

Érdekességek a világ egyik legjobb kutatójáról

Karikó Katalin úttörő munkássága új távlatokat nyitott többféle betegség kezelésében, illetve megelőzésében. Ő az első magyar nő, aki Nobel-díjat vehetett át.  A kutató óriási elismerést tudhat magáénak, igazi magyar történet az övé, de kevesen tudják, hogy Katalin:

  • Felvételije évében elment a Hági étterembe, ahol evett egy hideg, tejfeles meggylevest és megfogadta, hogy ha bejut az egyetemre, akkor minden évben visszatér és eszik egy tányér meggylevest. Azóta is betartja fogadalmát.
  • Elsőben csak négyes volt az átlaga, miközben a fél osztály kitűnő volt. 
  • Soha nem álmodott arról, hogy a kutatásaiért díjat kap, számára sosem volt fontos, hogy "megveregessék a vállát". 
  • Munkássága során többször is "lefokozták" vagy elbocsátották.
  • Karikó életfilozófiája szerint a tehetség kevésbé számít, mint a szorgalom és az elszántság. 
  • Középiskolás korában a stressz kutatójaként ismertté vált Selye János könyvét olvasta. Azóta is abból merít erőt: mindig arra koncentrál, amin változtatni tud.
  • A kutató azt vallja: a legtávolabbinak tűnő álom is megvalósítható, és a legbonyolultabb probléma is megoldható, ha kisebb célokra és feladatokra daraboljuk.
  • Mindig is az motiválta, hogy az emberek szenvedéseire megoldást találjon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában