Egy térnek a jól megválasztott világítások adják meg a hangulatát

2019.11.06. 17:38

Dekorációs szerepük van a fényforrásoknak

Otthonunkban megnyugtató és egyben dizájnos hatást érhetünk el, ha jól választjuk meg a fényforrásokat. Utóbbiaknak ugyanis nem csupán funkcionális, hanem dekorációs szerepük is van.

Kancsár Tímea

Az általános fényforrás mellett súrlófénnyel dekorálhatunk. Fotó: Dreamstime

A nagyobb tereket alapvetően általános fényforrásokkal világítjuk meg. Ezeket a központi lámpákat célszerű alacsonyabb Wattszámú villany égőkkel ellátni, de választhatunk hozzájuk fényerőszabályzós kapcsolókat is, így mindig hangulatunkhoz, tevékenységünkhöz illeszkedő fényerősséget tudunk beállítani. Ráadásul így spórolhatunk valamennyit az árammal is. Az általános fényforrások mellett, pedig a kiegészítő világítások kaphatnak nagyobb dekorációs szerepet.

Surlófénnyel hangsúlyozhatunk

- A kiegészítő világítások sokkal nagyobb hangsúlyt kaphatnak a lakásunkban. Ilyenek például a gipszkarton álmennyezetben lévő spotlámpák, LED szalagok, fali, asztali és állólámpák. Dekorációs céllal kiemelhetünk velük képeket, könyveket, szobrokat, növényeket vagy éppen csak egy falszakaszt is. Ezáltal egyedi látványt hozhatunk létre a térben – magyarázza Csamangó Edit.

Az általános fényforrás mellett súrlófénnyel dekorálhatunk. Fotó: Dreamstime

A lakberendezőtől azt is megtudjuk, hogy az előbb említett célra a felülről vagy alulról érkező surlófény például abszolút alkalmas, mert segítségével hangsúlyozhatunk valamit a térben. A festményeket azonban inkább telibe, szembe vagy akár felülről-szemből célszerű megvilágítani. A tükrök megvilágításánál az a jó, ha oldalról érkezik a nem túl erős fény, így nem vetül árnyék az arcunkra.

Funkcionális terek

- A funkcionális terekben egy-egy feladatra kijelölt helyet kell megvilágítani. Ilyen például a konyha és a dolgozó szoba. Ezekben erősebb fényre, koncentráltabb világításra van szükségünk – mondja a lakberendező. Folytatja: – A konyhapult megvilágítására jól alkalmasak például a LED lámpák, csíkok. Összefüggő fénysávot hozhatunk azokkal létre, amely megvilágítja az egész pult felületét. De egyébként bármilyen munkafelület megvilágítható így, akár egy íróasztalt is, ha az asztal feletti polc aljára tesszük a LED csíkot.

Az étkezőasztalnál is látni kell

Az étkezőasztal fölé mindenképpen kell egy belógó lámpa, mert szeretünk látni, miközben eszünk. Ráadásul itt szoktunk más tevékenységeket is folytatni, például kártyázni, amihez szintén jól jön a világítás. Ha az étkező és a konyha tere együtt nagy, természetesen az asztal fölé lógatott lámpa nem lesz elegendő fényforrás. Szükségünk lesz szórt fényre is, amelyet egy általános világítás biztosíthat a számunkra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában