Óvatosan végezzük az őszi munkákat a kertünkben

2019.11.07. 10:38

Környezetünket szennyezzük, mikor avart égetünk

A szakemberek ma már küzdenek az avarégetés ellen, ami még mindig szinte természetes ilyenkor ősszel a kertgazdák körében. Hazánkban igencsak nehéz leszoktatni az embereket erről a káros tevékenységről. 

K. T. I. 

Egy átlagos kerti tűz, melyben vegyesen égetünk avart, fűnyesedéket és gallyakat, óriási légszennyezést okoz. Illusztráció: delmagyar.hu

“Hazánkban széles körben elterjedt „népbetegség” a kerti hulladékok és az avar égetése. Kevesen tudják, hogy ez a tevékenység mennyire káros a környezetre és az emberi egészségre. Az értékes szerves anyagból az égetés során hamu keletkezik, mely csak korlátozott mennyiségben alkalmas talajerő utánpótlásra. Ezzel szemben komposztáláskor maradéktalanul lebomlanak a növényi részek és hasznos humusz keletkezik.

Káros az avarégetés

Egy átlagos kerti tűz, melyben vegyesen égetünk avart, fűnyesedéket és gallyakat, óriási légszennyezést okoz. A nagy szennyezést elsősorban a rossz légellátás, az alacsony égéshőmérséklet, magas nedvességtartalom okozza. Például a növényi részekben lévő szén ugyan oxidálódik, de csak részben, és szén-dioxid helyett szén-monoxid keletkezik, amely kis mennyiségben is mérgező” – figyelmeztet a Levegő Munkacsoport.

Egy átlagos kerti tűz, melyben vegyesen égetünk avart, fűnyesedéket és gallyakat, óriási légszennyezést okoz. Illusztráció: delmagyar.hu

 

Elpusztítjuk az állatokat

Ha ráadásul óvatlanul avart égetünk, elpusztíthatjuk a rendkívül hasznos sünöket is. Az ősz második fele nehéz időszak a vadon élő sünök számára. A nyár késői szakaszában született fiatalok ugyanis lemaradhatnak a téli álomra való felkészülésben, és előfordul, hogy nem érik el a szükséges fejlettséget és kondíciót. Ráadásul az avarégetések is fenyegetik őket, hisz sokszor épp ott keresnek maguknak telelőhelyet.

Ha óvatlanul avart égetünk, elpusztíthatjuk a rendkívül hasznos sünöket is. Illusztráció: Tóth Zoltán

Forgassák át a kupacokat

Az ilyenkorra már megindult lombhullás miatt egyre nagyobb mennyiségben összegyűlő avart a kiskertekben rendszerint kupacokba szedik össze, s gyakran előfordul, hogy fel is gyújtják. Ám mindez épp abban az időszakban történik, amikor a sünök telelőhelyet keresnek, és sokszor pont az ilyen avar kupacokba vackolják be magukat. Így, ha már mindenképpen az égetés mellett dönt valaki, előtte legalább forgassa át a kupacokat, hogy biztosan kiderüljön, nem rejtőzik-e benne egy téli álomra készülődő sün.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában