Vincze János a népi iparművész címet is megkapta különleges szobrainak köszönhetően

2019.12.09. 08:40

A tűzifát is kifaragja, ha meglátja benne a szobrot

Gyerekkorában kezdett el fát faragni, nyugdíjasként pedig ez lett a hobbija Vincze Jánosnak. A népi iparművész címet is megszerzett csengelei férfi mostanra több mint 200 alkotással büszkélkedhet, főleg régi mesterségeket elevenít meg szobrain. 2013-ban a hódmezővásárhelyi Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napokon átadott fődíjszobrokat is ő készítette.

Tímár Kriszta

Fotó: Kuklis István

 

Vincze János kertje és háza is tele van faszobrokkal. A csengelei nyugdíjas férfi gyerekkori hobbiját űzi mind a mai napig: fafaragással tölti minden szabadidejét. – Szegény családból származom, még a 8 osztályt se tudtam gyerekként kijárni, mert el kellett mennem dolgozni. Kezdetben pásztorkodtam, miközben pedig az állatokat őriztem, hogy elüssem az időt, elkezdtem farig­csálni. Ha találtam egy botot, megformáltam – mesélt a kezdetekről.

Édesapjától látta régen ezt az elfoglaltságot, mégis feladta a család kedvéért, majd egy utazás alkalmával történt valami. ha szeretné megismerni Vincze János történetét, keresse cikkünket a mai Délmagyarországban!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában