Novemberben volt a Hasnyálmirigyrák Világnapja

2019.12.04. 20:07

A cukorbetegség tünet és rizikófaktor is lehet

A hasnyálmirigy rosszindulatú daganata (pancreas carcinoma) a malignus (rosszindulatú) daganatok mindössze 3 százalékát teszi ki, de gyakorisága növekszik. Prof. dr. Czakó László belgyógyász, diabetológus, gasztroenterológus, egyetemi tanár, az SZTE  I. sz. Belgyógyászati Klinika igazgató-helyettese lapunknak elmondta, rendkívül fontos a betegséggel kapcsolatos ismeretterjesztés, hiszen a korán felismert tünetek életet menthetnek. 

Kancsár Tímea

- A rossz végkimenetel bizonyos mértékig a magyar emberek mentalitásához is köthető. A hasnyálmirigy rosszindulatú elváltozása sokáig tünetmentesen fejlődik, így általában a tüneteken alapuló diagnózis felállítását követő egy éven belül a legtöbb beteget elveszítjük. A daganatos megbetegedések jelentős részénél megfigyelhető, hogy az érintettek, ha már vannak tünetek, azt is elbagatellizálják. Nem fordulnak rögtön orvoshoz, várnak, hogy majd elmúlnak. Így hetek, hónapok telnek el. Ekkorra pedig a daganat sajnos már előrehaladott állapotban van, sok mindent nem lehet tenni.

Prof. Dr. Czakó László belgyógyásszal készült interjúnkból mindent megtudhat a betegségről és a tünenektről is. Keresse a csütörtöki Délmagyarországban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában