Az öngyilkosság-megelőzés világnapja

2020.09.09. 18:15

Naponta átlagosan heten végeznek magukkal, közülük három nő és négy férfi

Minden negyvenedik másodpercben meghal valaki öngyilkosságban a világ valamelyik pontján. Szeptember 10-e az öngyilkosság-megelőzés világnapja, ennek alkalmából az Ifjúsági Lelki Elsősegély arra figyelmeztet, hogy a baj megelőzhető, bárkinek segítséget adnak a 137-00 ingyenes számon. 9 év alatt jelentősen javult a tendencia.

Kiss Anna

Öngyilkosságot akart elkövetni a Tiszából kimentett nő. Megölte feleségét, majd öngyilkos lett egy forráskúti férfi. Öngyilkos lett egy 22 éves férfi, leugrott a Kőröshegyi völgyhídról. Leugrott egy tízemeletes ház tetejéről a 21 éves merseváti férfi, túlélte – csak néhány eset azok közül, amik egy év alatt történtek megyénkben és hazánkban.

Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint Magyarországon évente 25-30 ezer öngyilkossági kísérlet történik. Minden negyvenedik másodpercben meghal valaki öngyilkosságban a világ valamelyik pontján. ​Hazánkban naponta átlagosan heten követnek el öngyilkosságot, közülük 3 nő és 4 férfi. A 25 év alatti fiatalok körében az egyik vezető halálok az öngyilkosság.

Van kiút

Éppen ezért szeretné felhívni a figyelmet az Ifjúsági Lelki Elsősegély a szeptember 10-i öngyilkosság-megelőzés világnapján arra, hogy a 137-00 ingyenes számon az év minden napján segítséget nyújtanak azoknak, akik öngyilkossági gondolatokkal küzdenek, krízisben vannak vagy bármilyen problémájuk van. Megtudtuk, ha valaki felhívja a lelkisegély-szolgálatot, olyan ügyelő veszi fel a telefont, aki a burkolt segélykiáltást is meghallja, a mondatok mögött elbújó öngyilkossági gondolatokat, amiről a telefonban nyíltan lehet róla beszélni.

Név nélkül

A hívás anonim, tehát nem kell bemutatkozni, adatokat el­­árulni. A szakemberek szerint az, hogy a krízisben lévő ember az őt kínzó öngyilkossági gondolatairól, terveiről beszélhet, önmagában oldja a feszültségét, és kisebb eséllyel tesz kárt magában. Az öngyilkosságra készülővel folytatott beszélgetésnek mindig része a jövő megtervezése is. Kis tervek születnek: mi történik, miután leteszik a telefont, mit tesz majd másnap.

Árulkodó jelek

A szolgálat munkatársának, Szé­­kely Zsuzsannának a be­­szá­­molójából megtudtuk, az ön­­gyilkosságra utaló jeleket mi is észlelhetjük. Például ha egy ismerős rövid idő alatt megváltozik, zárkózott lesz, az annak a jele, hogy bajban lehet. Ilyenkor levert, szomorú vagy érdektelen, nem foglalkozik semmivel, nem tud odafigyelni dolgokra. A régi hobbijai már nem hozzák lázba, és helyette nincsenek új elfoglaltságai sem. Ha korábban társasági ember volt, de visszahúzódóvá vált, nem megy el a programokra és lemondja a találkozókat, akkor érdemes rá jobban odafigyelni. A szociá­lis munkás azt javasolta, hogy ilyenkor bátran kérdezzünk rá, hogy milyen gondja van, és adjuk oda neki a szolgálat ingyenesen hívható számát.

Ugyanakkor a legfrissebb fel­­mérések szerint az utóbbi öt év­­ben 25 százalékkal csökkent az öngyilkosságok száma. Míg 2010-ben 2492 öngyilkosság volt hazánkban, addig 2018-ban már 1656-an, tavaly pedig 1550-en végeztek magukkal.

Ezek is érdekelhetik