Nem szabad az utcán tartani a kukákat

2020.11.08. 07:53

Ilyen következménye lehet, ha dől a kevert szemét a szelektívből

Olvasónk három, vegyes szeméttel teli szelektív kukára panaszkodott az Osztrovszky utcából, amit nem jó helyen és nem rendeltetésszerűen használnak. A hulladékgazdálkodás vezetője rámutatott, mindezért az ingatlantulajdonos vagy lakóközösség felel. A kommunálissal kevert szelektív hulladékért pótdíjat számítanak fel.

Farkas Judit

Rendszeresen ömlik ki a vegyes szemét ezekből az Osztrovszky utcai szelektíves kukákból olvasónk panasza szerint. Nem lehetne az utcán tartani, csak az ürítés napján. Fotó: Dorogi Géza

Október végén küldött szegedi olvasónk szerkesztőségünknek két fotót az Osztrovszky utcából. A képek azt bizonyítják, hogy sokaknak még mindig nem si­került elsajátítaniuk a szelektív hulladékgyűjtés lényegét. Utcabeli olvasónk szerint a há­­rom szemetes, amit az utcán tartanak a 21. szám előtt, folyamatosan tele van, dől ki belőle a nem szelektív hulladék. A tá­­rolókat nemcsak az érintett lakók, hanem a járókelők is használják, nem csak az előírt célra. A végeredmény: tarthatat­lan egészségügyi és esztétikai állapot a belváros közepén.

Rendszeresen ömlik ki a vegyes szemét ezekből az Osztrovszky utcai szelektíves kukákból olvasónk panasza szerint. Nem lehetne az utcán tartani, csak az ürítés napján. Fotó: Dorogi Géza

A lakóközösség a felelős

Dorogi Géza lapunk mellett a Szegedi Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft.-nek is elküldte panaszát. Koltainé Farkas Gabriella, a hulladékgazdálkodás ügyvezető igazgatója lapunknak elmondta, hogy a szelektív hulladéktároló edények rendeltetésszerű használatáért, tárolásáért az ingatlanhasználó vagy azok közössége a felelős. Amennyiben a közszolgáltató a gyűjtőedényt a közszolgáltatás részeként biztosítja az ingatlanhasználó részére, az a közszolgáltatást a rendelkezésre bocsátott gyűjtőedénnyel köteles igénybe venni, és gondoskodni az edények rendeltetésszerű használatáról, tisztán tartásáról és megőrzéséről.

Nem lehetnének az utcán

A tárolóedények környékének szükség szerinti feltakarítása is az ingatlanhasználó feladata. Kivéve, ha a hulladék a szolgáltató hibájából szóródik el a tárolóedény környékén – itt nyilvánvalóan nem erről van szó. A gyűjtőedény egyébként nem is állhatna az utcán, mert közterületen a szállítás napját kivéve nem tartható. Az ingatlanhasználók jogszabály szerinti eljárása tehát a sérelmezett helyzeteket megszüntetné: nem kellene az utcán hagyni a kukákat, és nem nézne így ki a terep.

Kommunálist számláznak

– Amennyiben a szelektív tároló tartalma nem felel meg a szelektív hulladékgyűjtés feltételeinek – például kommunális hulladékot tartalmaz –, akkor pótdíjfizetési értesítő hátrahagyása mellett, kommunális hulladékként szállítják el és számlázzák. Ezért az ingatlanhasználók érdeke is annak megakadályozása, hogy a kint hagyott szelektív hulladékos edényzetbe harmadik személyek vegyes hulladékot tegyenek – így fogalmazott az igazgató, aki azt is hozzátette, hogy a jelzett címen minden pá­­ratlan héten pénteken ürítik a szelektív tárolókat. Október 30-án megkülönböztetett figyelemmel szállították el a kihelyezett hulladékot.

– Társaságunk minden problémás eset megoldásában pró­­bál együttműködni a lakossággal, a közös képviselőkkel. Sajnos azt nem áll módunkban megállapítani, hogy kik azok, akik nem rendeltetésszerűen veszik igénybe a szolgáltatást. Erre a lakóközösségnek kell meg­­oldást találni – mondta Koltainé Farkas Gabriella.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában