Előadások most nem lesznek

2020.11.03. 17:43

Minden szűrővizsgálat időpontja betelt a sándorfalvi egészséghéten

Népszerűek az egészséghét szűrővizsgálatai Sándorfalván: minden időpont már előzetesen betelt. A helyben végzett vizsgálatoknak köszönhetően sok olyan páciens is megjelenik, akik máskülönben nem mentek volna el orvoshoz.

Timár Kriszta

Az ultrahangos szűrésen megjelentek közül nagyjából minden ötödik páciensnél komolyabb problémát is találtak.

Fotó: Frank Yvette

Bár szűkebb programkínálattal, de idén is megrendezik Sándorfalván az Egészséghetet. Hétfő óta várják a lakosságot különféle szűrővizsgálatokra, melyekért csupán az önköltségi árat kell kifizetni.

– A településen immár több mint 20 éve működik ez a program, idén azonban a koronavírus miatt kérdéses volt, hogy meg tudjuk-e rendezni. Végül az a döntés született, hogy a legfontosabb szűrővizsgálatokat tartjuk meg. A nyitó- és zárórendezvényről, valamint az előadásokról lemondtunk – mondta lapunknak Vári Istvánné, az Egyesített Egészségügyi és Szociális Intézmény vezetője. Hozzátette: az érdeklődés szerencsére nem esett vissza: minden vizsgálatra beteltek az időpontok.

Október 3-án az egészségházban bőrgyógyászati vizsgálatot és mikroszkópos anyajegyszűrést tartottak. Szűcs László bőr- és nemigyógyász, kozmetológus szakorvos elmondta, fontos, hogy évente mindenki elmenjen egy ilyen ellenőrzésre, hiszen akár pár hónap alatt is kialakulhatnak súlyos elváltozások.

Az ultrahangos szűrésen megjelentek közül nagyjából minden ötödik páciensnél komolyabb problémát is találtak. Fotó: Frank Yvette

A Gyógykuckóban ultrahangos szűrővizsgálatot tartott Zagorac Nikola radiológus szakorvos.

– A hasat, a kismedencét és a pajzsmirigyet vizsgálom át. Ezzel az egyszerű és fájdalommentes diagnosztikai módszerrel gyulladások, kövek és daganatok is felfedezhetők. A páciensek 80 százalékánál pedig találok is valamilyen eltérést. Azok aránya, akiknél további szakorvosi vizsgálatra is szükség van, nagyjából 20 százalék – foglalta össze a programmal kapcsolatos tapasztalatait. Hozzátette, a sándorfalvi egészséghét azért jó kezdeményezés, mert sokan, akik itt megjelennek, valószínűleg Szegedre nem utaznának be ugyanezért.

A programsorozat péntekig tart: október 4-én és 5-én például a Budai Sándor Művelődési Házban véradást tartanak, de lesz még bőrgyógyászati és nőgyógyászati szűrés is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában