tengerpartra emlékeztető csongrádi strandfürdő

2020.12.03. 13:39

Családbarát fejlesztések jönnek a tiszai strandon

Harmincmillió forintos pályázati támogatást nyert a csongrádi önkormányzat a Körös-toroki strand fejlesztésére a Kisfaludy program keretében. Az összegből olyan beruházásokat valósítanak meg, amelyeket eddig hiányoltak a vendégek: többek között családi vizesblokkot telepítenek, több ivókutat építenek ki, és egy új lejáró is készül a strandra.

Majzik Attila

A felújítás elõtt álló csongrádi Körös-toroki strand. Fotó: Majzik Attila

Fotó: Majzik Attila

A város életében kiemelt szerepet tölt be a Körös-torok, évről évre nagyszámú vendéget vonz a tengerpartra emlékeztető homokos strandfürdő, a nyári szezonban mintegy ötvenezren fordulnak meg évente a parton.

Az üdülőterület látképe az utóbbi években jelentősen megváltozott, az elmúlt esztendők pályázati lehetőségeinek köszönhetően javult a hely infrastruktúrája: 2018-ban több útburkolat felújítása, valamint egy 3850 négyzetméteres, egyben parkolóként is működő rendezvénytér kialakítása, a vizesblokkok felújítása is elkészült az üdülőterületen.

A felújítás elõtt álló csongrádi Körös-toroki strand. Fotó: Majzik Attila

Egy csaknem kétszáz férőhelyes kerékpártároló is épült, 2019-ben pedig a látogatóközpont és a térfigyelőkamera-rendszer készült el. Ezek mellett azonban még további beruházásokra szorul az üdülőterület, a most elnyert pályázaton a családbarát fejlesztések kerültek előtérbe.

Mint Gácsiné Sipos Andrea projektmenedzsertől megtudtuk, a harmincmillió forintos támogatásból

azokat az elemeket valósítanák meg, amelyeket a látogatók korábban hiányoltak, ezzel is erősítve a strand családbarát funkcióját.

– Pályázatunkban olyan új, korábban hiányosságként jelentkező szolgáltatások megvalósítását tervezzük, mint családi vizesblokk és ivókutak. A strandolók biztonsága érdekében új információs táblarendszert, ledkijelzős tájékoztatást és hangosítást vezetünk be. A növekvő számú külföldi vendégek informálására pedig angol és német nyelvű tájékoztatót állítunk össze. Emellett a nagy vendégforgalomra való tekintettel szükségesnek látjuk a meglévő szolgáltatások fejlesztését, mint a tusolók korszerűsítése, kapacitásuk növelése. Egy új lejáró telepítésével az eddig lejutási lehetőséggel nem rendelkező strandterület is biztonságosan megközelíthetővé válik – tájékoztatott a projektmenedzser.

Fotó: Majzik Attila

A tervek szerint a strand elején, a játszótér mellett építenének ki egy családi mosdót, két helyszínen pedig ivókutakat telepítenek majd: a családbarát funkciót erősítve a jövőbeni mosdó mellé kerülne három ivókút három különböző méretben, hogy a felnőttek mellett az az óvodás- és iskoláskorú gyerekek is kényelmesen tudják használni. A terület központi, jelenleg repedezett, betonlapokkal burkolt, kihasználatlan részére kerülne további két felnőtteknek és egy-egy óvodás- és iskoláskorú gyerekeknek szánt ivókút.

A kültéri zuhanyzók is megújulnak, illetve bővülnek: a mosdók mellett három helyszínen három tusolót terveznek úgy, hogy négy vendég egy­idejű tusolására nyíljon lehetőség.

Itt is figyelnek arra, hogy a zuhany­fejeket eltérő magasságban, gyermekeknek is jól használható kivitelben szereljék fel.

Emellett egy új lépcsőlejáró is készül, valamint kiépítik a tájékoztatást szolgáló infrastruktúrát: ledes vízhőfok- és hőmérséklet-kijelzőt állítanak fel, amelyek viharjelzőként is működhetnek, de készül hangosítás, az információs táblákat újakra cserélik és bővítik, illetve a strand arculati elmeihez igazítják. A munkákkal előreláthatóan jövő év májusának végére készülnek el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában