Kevesebb, mint két nap alatt elfogyott az összes fa

2020.12.08. 18:55

Minden fenyőfát kikölcsönöztek Bordányban

Kevesebb mint 48 óra alatt elfogyott a 2020-as karácsonyra tervezett mennyiség, ezért újabb fákat rendeltek Bordányban, ahol idén kölcsönözni lehet a fenyőfákat.

Arany T. János

20201207 Bordány karácsonyfa kölcsönzőt indított az önkormányzat képen: Kiss-Patik Péter alpolgármester fotó: Kuklis István Délmagyarország DM KI

Fotó: Kuklis István

Környezettudatosak lehetünk és még Legjava termékeket is vásárolhatunk – röviden így lehetne összefoglalni a bordányi fenyőfakölcsönzés lényegét, aminek részleteit Kiss-Patik Péter, a település alpolgármestere mesélte el, míg a metsző hideg szélben elsétáltunk megtekinteni a földlabdás növényeket.

A legfontosabb: a fákat 8 ezer forintért lehet kölcsönözni, amiből 4 ezret visszakap a kuncsaft, a másik 4 ezerből pedig a helyi szociális szövetkezet igen jó hírű Legjava termékeiből válogathat. A helyszínen megtudtuk, igény esetén még vödröt is adnak a fákhoz, nehogy összekoszoljanak valamit a fenyők.

Mind elkelt. Rekordgyorsasággal gazdára találtak a bordányi kölcsönözhető fenyők. Fotó: Kuklis István

Ez egy környezettudatos gondolkodást erősítő kezdeményezés. Kivágott fenyőfák milliói kerülnek a hulladéktelepekre minden évben.

A környezetvédők és természetbarátok régóta hangoztatják, van ennél jobb megoldás, nem kell elpusztítani fenyők tömkelegét. Bordány önkormányzata ehhez a gondolatmenethez csatlakozva indította el az új közösségi kezdeményezést – magyarázta az alpolgármester, akitől azt is megtudtuk, a szomorú tényekhez tartozik az is, hogy az Egyesült Királyságban például évente hétmillió karácsonyfából lesz hulladék, rothadásuk során szén-dioxidot bocsátanak ki. Az ünnepek után a felbomló fák 100 ezer tonna üvegházhatású gázt termelnek. Mindez megelőzhető a fenyőfák visszaültetésével.

– Már több éve tervezzük Bordányban ennek a kezdeményezésnek az elindítását. Körülbelül egy méter magas, földlabdás ezüstfenyők bérlésére lesz lehetőség, amelyhez bordányi családok mellett, környékbeli lakosok is csatla­kozhatnak. Már Szegedről is voltak érdeklődők.

Néhány nap alatt az összes fa gazdára talált. A fenyőket az önkormányzat csemetekertjében, közterületeken ültetjük majd el, akár arra is lesz lehetőség, hogy a fa visszatérjen az ünnepekre a családokhoz

– magyarázta.

A fenyőket december 21-én, hétfőn és 22-én, kedden veszik majd át az ideiglenes örökbefogadók, majd 2021. január 7-én, csütörtökön, és 8-án, pénteken viszik vissza.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában