Védett faj

2021.01.18. 08:14

A hermelin az Év Emlőse

Ezt a cuki állatot, a hermelint választotta 2021-ben az Év Emlősének a Vadonleső Program, amelyet az Agrárminisztérium és a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. működtet a Magyar Természettudományi Múzeum közreműködésével.

Munkatársunktól

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Forrás: Agrárminisztérium

Fotó: Dr.TAKACS Andras Attila

Hét éve indították útjára az „Év Emlőse” kezdeményezést, amelyen egész éves eseménysorozattal hívják fel a figyelmet egy-egy védett vagy fokozottan védett emlősfaj fontosságára, jellemzőire.A hermelint kevesen ismerik, állatkertekben, bemutatóhelyeken nem sűrűn lehet velük találkozni, a természetben is meglehetősen ritka, kerüli a településeket és elsősorban szürkület után, éjszaka aktív.

A hermelin a rejtőzködés nagymestere, de mivel az éghajlatváltozás miatt a havas telek egyre ritkábbak,

a téli bundás hermelin megjelenése mára lassan a fehér holló ritkaságával vetekszik.

A hermelin kedveli a facsoportokkal tarkított, lehetőleg vízközeli gyepes, füves helyeket, olykor mezőgazdasági művelés alatt álló területeket. Olyan helyeken tud fennmaradni, ahol a művelés nem intenzív: a rágcsáló- és rovar­irtó szerekkel, műtrágyával és talajjavító kemikáliákkal erősen kezelt területek alkalmatlanok számára.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában