Napszínes

2021.01.07. 16:25

Csuk-csukoló az idei év sztárja

Egy, a verébnél is kisebb szárnyas lett az idei év sztárja, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szavazásán ugyanis a cigánycsukot választották az év madarának.

Munkatársunktól

Egy hím példány.

Forrás: Wikimedia Commons

Vészesen fogyó fajról van szó: a magyar állomány az ezredforduló óta a felére csökkent. Ennek oka, hogy a gazos-bokros élőhelyek, amelyeket ez a madár kedvel, megszűntek, azokat beszántották, illetve a növényvédő szerek miatt rovartáplálék-hiány lépett fel.

Egy hím példány.

Fotó: Wikimedia Commons

A cigánycsuk hímjei meglehetősen látványosak: fejük, torkuk és hátuk fekete, begyük és mellük rozsdavörös, széles nyakfoltjuk, keskeny szárnycsíkjuk és farkcsíkjuk pedig fehér. Rövid, csicsergő énekük van, nevüket pedig onnan kapták, hogy riasztóhangjuk jellegzetes csuk-csuk hangsort utánoz. Az év madarát egyelőre hiába keresnénk, a telet ugyanis ez a faj az európai és észak-afrikai Mediterráneumban tölti. Jó hír azonban, hogy az első példányok korán, február végén és márciusban megérkeznek.

Onnantól tehát érdemes lesz majd figyelni őket. Leggyakrabban egyébként magas kóró és bokor csúcsán, kerítésoszlop tetején üldögélve láthatjuk ezeket a kis madarakat, amelyek hazánkban védettek, eszmei értékük pedig 25 ezer forint.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában