Neked milyen volt az első?

2021.01.19. 10:44

Emlékek, Lada, Szatymaz

Mindenki emlékszik az elsőre. Így van ez az autókkal is, különösen gyerekként, amikor még furcsa szövevényként próbáljuk értelmezni a világot, ami alól csak néha feslik fel a rideg valóság egyre nagyobb része.

Arany T. János

Gyerekkorában volt egy piros, kerek lámpás Ladájuk, amit annyira szeretett, hogy amikor lecserélték egy kék kocka Ladára, kijelentette, ő ugyan abba be nem ül. Fotó: Török János

Kollégám, Török János is így járt. Gyerekkorában volt egy piros, kerek lámpás Ladájuk, amit annyira szeretett, hogy amikor lecserélték egy kék kocka Ladára, kijelentette, ő ugyan abba be nem ül. Végül beleült. Az újonnan 260 ezer forintba kerülő autót nyolc hó­­naposan 310 ezer forintért vették, így nem kellett rá éveket várni, majd három évvel később, 1993-ban 340 ezer forintért adták el.

Gyerekkorában volt egy piros, kerek lámpás Ladájuk, amit annyira szeretett, hogy amikor lecserélték egy kék kocka Ladára, kijelentette, ő ugyan abba be nem ül.
Fotó: Török János

Ez nem a Török család zseniális üzleti érzékének volt köszönhető, hanem annak, hogy a piacgazdaságra való átállás első szakasza (1990−1998 között) Magyarországon jelentős, évi átlagban 23,5 százalékos fogyasztói infláció mellett ment végbe, mint azt Cinkotai János, a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsának tagja írta tanulmányában.

Visszakanyarodva az au­tóra, János 30 év elteltével ta­lálkozott a járművel Szatymaz utcáin. Megrohanták az emlékek, a balatoni nyaralások, családi kirándulások, ezért gyorsan meg is örökítette.

– Többször láttam már, de most lefotóztam a családi albumba – mondta.

Harminc év elteltével futott össze kollégánk gyerekkori autójukkal, gyorsan meg is osztotta a családdal a képet, amit készített.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában