A legemlékezetesebb telek

2021.01.12. 17:02

Falvak a hó fogságában, méteres jég a Tiszán – fotók

Napra pontosan 34 évvel ezelőtt hatalmas mennyiségű hó zúdult az országra, megbénult a közlekedés, szünetet rendeltek el az iskolákban. Összeállítás az elmúlt 120 év legkeményebb és legemlékezetesebb téli időjárásairól.

K.R.

A trabantot is elbírta a 67-es tél jege a Balatonon. Fotó: Fortepan/Bojár Sándor

Forrás: Fortepan/Bojár Sándor

Az elmúlt években, évtizedekben örülhettünk, ha néhány centi hó esett egész télen, persze van, aki emiatt is inkább bosszankodott, hiszen az eltakarítása plusz munkával járt. Akadtak olyan évek, amikor viszont a hideg és a hómennyiség rekordot döntött, nézzük melyek voltak a legemlékezetesebb telek.

1. 1987 – Isaura a magyar télben

Január 12-én, azaz napra pontosan 34 évvel ezelőtt hatalmas hómennyiség zúdult az országra. A korabeli híradókból, amelyekből a Youtube-on is fellelhető jónéhány, kiderül, hogy néhol több méteres hótorlaszok keletkeztek, az M7-es autópálya hósivataggá változott, s nemcsak falvakat, hanem városokat, például Székesfehérvárt is elvágta a külvilágtól a hirtelen leszakadó hómennyiség.

Akkoriban még az országban tartózkodó Vörös Hadsereg is kivette a részét a hótakarításból, nyilván a szovjetek számára nem volt rendkívüli jelenség a temérdek mennyiségű hó. Minden segítségre szükség volt, hiszen a megbénult közlekedés miatt meg kellett oldani az élelmiszerek eljuttatását egyes településekre, sok háztartás pedig áram nélkül maradt. A Délmagyarország 1987-es január 13-ai számának címlapján tudósított az eseményekről, melyből kiderül, hogy a legnagyobb problémát itt is a közlekedés okozta. Érdekesség, hogy lapunk értesülései szerint 12-én egyetlen baleset sem történt.

Fotó: Délmagyarország archívum

Na, de mi köze Isaurának, az akkoriban futó legnépszerűbb teleregény hősnőjének a magyar havazáshoz? Isaura megformálója, Lucélia Santos ugyanis akkor tett látogatást Magyarországon.

2. 1929 – 1,25 méter vastag jégréteg Szegeden

Az 1929-es esztendő tele azért emlékezetes, mert ekkor mérték Szegeden a valaha legnagybb jégpáncélt a Tiszán. Február elején napközben –10 és –15 fok között volt a hőmérséklet, éjjelente pedig a –20-at is meghaladta. A halászok a halállomány miatt aggódtak, ezért február 11-én lékeket kezdtek fúrni a Tiszán, ekkor derült ki, hogy egyes helyeken 1,25 méteres vastagságú a jég. A korabeli Délmagyarországból kiderül: Ekkora jégréteget a legöregebb halászok sem láttak korábban. Ugyanezen a télen Kecskeméten mérték az országban a leghidegebbet, –33fokot.

3. 1942 – Minden idők leghidegebb tele Szegeden

A második világégés közepette újabb szibériai hideg érkezett térségünkbe, Szegeden ekkor mérték a legalacsonyabb hőmérsékletet, amely csak kishíján maradt el a kecskeméti rekord mögött: január 25-én –29 fokig süllyedt a hőmérő higanyszála. Ami viszont még ennél is bizarabb, hogy a hetekig tartó mínuszok és a rekordhideg után egy nap alatt 20 fokott nőtt a hőmérséklet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában