Így kerülhetjük el, hogy bajuk essen

2021.01.15. 09:55

Kutyatartás a téli hidegben

Az extrém hideg az emberek mellett a szabadban tartott házi kedvencekre is veszélyt jelenthet. Az Orpheus Állatvédő Egyesület tanácsaival és egy kis odafigyeléssel elkerülhető a környezetünkben tartott állatok szenvedése, fagyása.

delmagyar.hu

Forrás: Orpehus Állatvédő Egyesület

A hideg téli időben nagyobb figyelmet igényelnek a házi kedvenceink, az alábbi tanácsokat Seres Zoltán, az Orpheus Állatvédő Egyesület vezetője javasolta. Ezek a felelős kutyatartás alapjai:

– A nagy hidegben kint tartott kedvenceink számára feltétlenül biztosítsunk energiában dús eleséget és szélvédett kuckót. Napközben többször ellenőrizzük az ivóvizes tálakat, a fagyott vizet ilyenkor langyosra kell cserélni. Ne feledjük el azt sem, hogy a hideg idő hatására nem csökken le kedvenceink mozgásigénye. Mindennap szánjunk időt a velük való sétára, játékra. A szabadban tartott házi kedvenceinket semmiképpen se fürdessük, hiszen ilyenkor a természetes zsíros védőréteget lemosnánk, ezzel rontva az állat prémjének természetes szigetelő rétegét. Az utcákon sok kóbor állat kószál. Aki csak tud, az fogadjon be közülük egyet – közölte Seres Zoltán.

Felelős kutyatartás

Az egyesület állatmentései során az elmúlt évek alatt számtalan esetben találkozott utcára dobott, fagyást szenvedett kutyákkal, ezért az egyesület vezetője arra figyelmeztet, hogy háziállatok felelős tartása a gazda kötelessége.

Állatot elhagyni, kitenni vagy úgy tartani, hogy az elpusztul, az bűncselekmény, amiért letöltendő börtönbüntetés is kapható.

Nemcsak divathóbort a kutyaruha

A tömbházakban tartott kutyákra a hideg téli napokon a gazdik gyakran ruhákat, cipőket adnak. Ez amolyan divathóbortnak tűnhet, az öltöztetésnek azonban fontos szerepe is lehet. A lakásokban tartott kutyákat még télen is meg szokták fürdetni. Ilyenkor az állatok szőrét védő faggyú – zsírréteg a kenceficéktől lemosódik. A fűtött lakásokban élő állatok szőre nem véd meg a zord tél viszontagságaitól. Lakásos kedvencünket, ha hosszabb ideig kint tartjuk a jeges szabadban, az meg is betegedhet.

Legyen hova behúzódniuk

Az udvaron tartott ebek számára fontos, hogy legyen hova behúzódniuk a hideg elől. Erre legcélszerűbb a kutyaház, melynek néhány fontos kritériumnak kell, hogy megfeleljen:

  • Kicsit kell, hogy nagyobb legyen a kutyánál – így könnyebben tudja melegen tartani
  • Fából legyen, de használhatunk szigetelőhabot is a lécek közé
  • 5-6 centiméteres lábakon álljon a ház
  • Rongyokkal, ruhával béleljük, amit higiéniai okokból érdemes néhány hetenként cserélni
  • Fedett, szélvédett helyen álljon
  • Extrém hideg esetén a kinti kutya is kapjon napjában többszöri élelem mellett bebocsátást fűtött helyre például kazánház mellé vagy a garázsba.

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában