Fontos az egyensúly

2021.01.03. 17:30

Okostelefonok: mi az egészséges techkörnyezet gyermekeinknek?

Karácsonykor sok gyermeknél van a fa alatt okostelefon, tablet vagy számítógép. Na de hogy érjük el, hogy túlzásba ne essen a használatukkal?

Tóth Zoltán

Jó, ha a gyermek magabiztosan használja a modern technológiát, de túlzásba sem szabad esni.

Fotó: Dreamstime/ Illusztráció

Ma már minden szülő előbb-utóbb szembenéz a dilemmával, így a karácsonyi ajándékozás után főleg: szeretnénk, ha gyermekünk tájékozott lenne és magabiztosan használná a modern technológiát, de nem szeretnénk, ha a okostelefon használatát túlzásba vinné, vagy csak online élné meg a világot. Konkrét javaslatok következnek, többek között Will Geddes kiberbiztonsági szakembertől.

Online világban élünk – Mobillal kelünk és fekszünk

Európában a tizenévesek negyede naponta több mint 6 órát tölt netezéssel, és 91%-uk véli úgy, hogy kapcsolata a mobiltelefonjával egészséges. A túlzásba vitt kütyüzés számos tünetet produkálhat: figyelemhiányt, türelmetlenséget, nyaki- és ízületi-, illetve látás- és hallásproblémákat, de bevariálhat az önbecsülésbe, a józan ítélőképességbe, valamint szociális kapcsolataink egészséges fejlődésébe is.

Ha nem szeretnénk, hogy gyermekünk kapcsolata a mobiljával a normális tartományból kilengjen, néhány egyszerű praktikával megelőzhetjük a függőséget – a kutatások szerint ugyanis minden üzenet, komment, e-mail pittyenése rövid boldogságot, sőt izgalmat vált ki, és a gyerkőc így veszi újra és újra kezébe a mobilt, a következő adag pozitív élményre vágyva.

Ugyanez elmondható a túl sok játékban eltöltött óráról. A sikerélményt fontos a való életben is megélni. A kutatók szerint ha a való életben kudarc éri gyermekeinket, akkor az online világban, vagy a játékokban elért más, könnyebben elérhető sikerélmények felé menekülnek. Ez nem feltétlen rossz, de csak egy bizonyos pontig egészséges.

Akár zaklatás áldozata is lehet

Még szeptemberben írtunk róla, hogy a gyermekek harmada érintett valamilyen formában az internetes zaklatásban. A bántalmazott tinédzserekre általában jellemző, hogy visszahúzódóak, alacsony az önértékelésük, sokkal szorongóbbak társaiknál, elővigyázatosak, érzékenyebbek, csendesebbek és nem érzik magukat biztonságban.

Hatalmas a szülő felelőssége a probléma kezelésében, neki ugyanis bátorítania kell a gyermeket, hogy beszéljen a problémáról. A megoldás kulcsa pedig a gyermek támogatása egy olyan bizalmi viszony létrehozásával, amelyben a gyermek megnyílik és beszélget hozzátartozóival.

Mit tehet a szülő ha már sok az okostelefon?

Letilthatja az értesítéseket kisebb a gyermekek telefonján. Nem feltétlen kell mindenről tudni, amiről a mobil jelzést küld. Feleslegleges lehet például a legtöbb applikáció vagy közösségi oldal értesítése. Érdemes csak azokat a jelzéseket engedélyezni, amikor valaki közvetlenül kíván kommunikálni gyermekünkkel, az online tér egyébként is folyamatos jelenlétre hívja a használóit.

A színek stimulálják az agyat, ez nem újdonság. Próbáljuk meg, hogy levesszük az okostelefon képernyőjének színeit. Valószínűleg azt tapasztaljuk majd, hogy csemeténk ritkábban néz rá a telefonjára.

Karácsonykor rengeteg gyermek kap valamilyen okostelefont, tabletet vagy számítógépet. Fotó: Dreamstime/ Illusztráció

A ne zavarjanak üzemmód az, melyre a legtöbb felnőtt is titkon vágyik. Gyermekünk valószínűséggel nem tartozik azon kevesek közé, akiknek minden pillanatban elérhetőnek kell lenniük. De beállíthatunk kivételeket is, így egészen biztosan nem marad le egy valóban fontos hívásról. Éjszakára mindenképpen ajánlatos ezt bekapcsolni, mert egyszerűen túl nagy a kísértés, amihez elég egy kis hangjelzés. Beszámolók szerint a lámpaoltás utáni képernyőzés drámai mértékben fokozza a tizenévesek napközbeni álmosságát.

Ha nem házi feladatról, vagy a mostani online oktatásokról van szó, egy gyerek esetében aligha akad olyan online tevékenység, amihez 30 percnél több időre van szükség. A szempanaszoknak és az ízületi károsodásoknak elébe menve, 30 perces kütyüidő után következhet 60 perces más, aktív tevékenység, amibe szuper, ha szemtől szembe beszélgetést is beiktatunk. Játékapplikációk esetén napi 60 perc is még bőven belefér a normál tartományba.

Okostelefon mentes időszakok

Fontos, hogy a gyerekek el tudják különíteni, hol helyénvaló az eszközhasználat, hol nem. Például evés közben, közlekedés közben, és lefekvés előtt nem ajánlatos. De az is jót tesz, ha például nem alszik a mobiltelefon közvetlen közelében a gyermek, vagy az, ha a családi programoknál is a többiekkel foglalkozik telefonja helyett.

Érdekes tény, hogy a tizenévesek 75%-a szerint az okostelefon közelebb viszi a szüleihez. Ez is megerősíti, hogy az eszközhasználatot tiltani semmiképp sem érdemes, keretek közé tenni azonban szükséges.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában