búvárkodtak a szentesi katonák

2021.01.22. 17:15

Olyan a téli merülés, mintha magukra csuknák a hűtőajtót – Galéria

Jéghideg víz, pár centis látótávolság, iszapos meder és egy-két kíváncsi hal – ezekkel is meg kellett küzdeniük a ­búvároknak a Holt-Tiszán. A szentesi katonák dacoltak az elemekkel, és minden helyzetből kivágták magukat: ha kellett, akár a jég alól is.

Majzik Attila

A kétfokos vízben is helytálltak. A búvárok a jég alatti merülést is gyakorolták. Fotó: Török János

Fotó: Török János

Csalóka a téli szép idő, a napsütés ellenére nincs több hat-hét foknál, a Holt-Tisza csongrádi szakaszánál a víz hőfoka pedig két fok körül van. Ide jöttek gyakorlatozni a Magyar Honvédség 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezredének búvárjai, a katonák a víz alatti mozgást, önmentést és a víz alatti munkavégzést is gyakorolták. Ezt a foglalkozást évente egy alkalommal szervezik meg.

A jég alá merülés egy kiemelt fontosságú és veszélyes gyakorlat, mert a jéghideg, szinte átláthatatlan vízben jelentős pszichikai igénybevételnek vannak kitéve a búvárok.

– Olyan érzés, mintha a hűtőszekrényben magunkra csuknák az ajtót – mondta el a holt-tiszai merülésről Debreczeni László főtörzsőrmester. A jéghideg vízben a réteges aláöltözet és a megfelelő felszerelés mellett is csak 40-45 percet lehet egyhuzamban eltölteni, emellett a szinte átláthatatlan vízzel is meg kell küzdeni.

– A magyar vizekre általában jellemző az alacsony látótávolság, de ezért is tervezzük be minden évben ezeket a merüléseket, hogy felkészüljünk – tette hozzá. A katona mintegy húsz éve szolgál búvárként – a Tisza-parton nőtt fel, világéletében kedvelte a vízi sportokat, így egyértelmű választás volt számára a búvárkodás.

A mostani kiképzés célja az volt, hogy a katonák begyakorolják a víz alatti mozgást, a vízbe dobott tárgyak keresését, iránykötélről leszakadt búvár keresését a jég alatt, továbbá a jég alatti önmentést.

– Ez utóbbi során késsel kellett alulról léket vágni a jégbe, illetve páros jégtábla alóli önmentés is szerepelt a gyakorlatban, a hideg vízi merülés során pedig víz alatti munkákat, fúrást, csavarozást, ácskapcsos rögzítést végeztünk – részletezte a képzési foglalkozás feladatait.

A búvárok minden évben gyakorlatoznak a befagyott holtágon, van, aki már kifejezetten várja, hogy a jéghideg vízbe merüljön.

– Szentes a búvárok „bölcsője”, erre büszkék is vagyunk.

Jó csapat alakult ki nálunk, aki itt van, az fizikálisan és mentálisan is bírja ezt a feladatot. A kiképzés során alaposan megszűrik a jelentkezőket, egy ilyen hideg vízi merülésre csak az jut el, aki már átment ezeken. Egy jó búvár higgadt fejjel tud dönteni nyomás alatt is, végre tudja hajtani a rábízott feladatot és minden szempontból lehet rá számítani. Egy merülés során, aki a víz alatt van, csak arra számíthat, aki a biztosítókötelét fogja fent – az életét bízza arra, akinek a kezébe adja a kötelet. Én a mi csapatunkból bárkinek oda merném adni – összegzett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában