604 ezer kilométert gyalogoltak

2021.01.22. 16:38

Rekordot döntöttek a kirándulók

Rekordot döntöttek a kirándulók tavaly, minden eddiginél többen indultak el a kéktúrán. A korábbiakhoz képest másfélszer annyi igazoló füzet is fogyott a Magyar Természetjáró Szövetségnél.

T. Sz.

A hazai természeti látnivalók, a túraútvonalak népszerűsége ugrásszerűen megnőtt 2020-ban. Fotó: Csapó Balázs/MW

Fotó: Csapó Balázs

A Szekszárdtól Sátoraljaújhelyig tartó Alföldi Kéktúra 849 kilométer hosszú, és megmutatja a tájegység szinte minden jellegzetességét: a Kiskunság homokos tájaitól a Körös-vidék végeláthatatlan szántóin át egészen a Nyírség erdős területéig. Az útvonalat 1996-ban átadták, a teljes jelzéshálózat és kijelölés az ezredfordulóra készült el.

A három nagy kéktúraútvonal felújítására 2006-ban a Természetbarát Szövetség 7,7 millió forintot kapott. Néhol módosítottak a kijelölt útvonalon, máshol, például a békés megyei szakaszt áthelyezték. A három rész: az Országos, a Rockenbauer Pál Dél-dunántúli, illetve Alföldi Kéktúra.

A legnépszerűbb országos szakasz korábban bekerült a National Geographic legjobban ajánlott 2020-as úticéljai közé.

A korlátozások miatt olyanok is nekivágtak, akik soha korábban nem jártak az országhatáron belüli útvonalakon. A Magyar Természetjáró Szövetség információi alapján: a korábbi évekhez képest tavaly több mint másfélszer annyi igazoló füzet fogyott. Húszezernél is többen indultak el tavaly a legendás Országos Kéktúrán, háromezer-kétszázan a dél-dunántúli és kétezernél is többen az alföldi szakaszon.

Fotó: Tábori Szilvia

Ez mindhárom kéktúrán rekord, az or­­szágos részen 168 százalékos az emelkedés.

Összességében az országban már 150 ezer feletti azok száma, akik igazoló füzetet használva járják a kijelölt útvonalakat.

Sokan teljesítették a kéktúrát tavaly: a 1171,8 kilométer hosszú Országos Kéktúrát 387-en, az 541 kilométeres Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúrát 136-an, míg az alföldi részt 89-en járták végig. A 2020-as igazoltan teljesítő túrázók összességében 604 ezer kilométert gyalogoltak Magyarországon – írta az MTI.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában