Kincsek a régi holmik közt

2021.01.22. 18:00

Retró kütyük, amik helyett már okostelefont használunk

Aki a 2000-res évek elején volt tini, vagy fiatal felnőtt, azoknak most egy kis nosztalgiamaraton következik. Megnéztünk néhány régi eszközt a korszakból, a teljesség igénye nélkül.

delmagyar.hu

A kis kvarcjáték is nagy boldogságot hozott a gyermekkorunkba.

Az okostelefon sok mindent helyettesít. Lehet vele többek között fényképezni, zenét hallgatni és még játszani is. Régebben ezeket mind külön eszközön tehettük meg. Mekkorát fejlődött a technika, pedig nem is olyan régen még a fent felsoroltakat külön eszközökön tehettük meg. Turkáltunk kicsit a retró holmik között, és nem csalódtunk, ezeket találtuk.

Retró kvarcjáték

Jó volt odakint is játszani a barátokkal, de főleg vidéken, ahová kicsit később értek el a technikai vívmányok. Menőnek számított, ha valakinek volt egy játékplatformja, amin volt Tetris. Érdekes, hogy egy szovjet fejlesztésről van szó, ami még a 2000-res években is hatalmasat kaszált. Nem a számítógépre kiadott verzióval, hanem a GameBoyra, és egyéb hordozható játékokra kiadott verzióval.

Nekünk egy retró kvarcjátékunk volt, a Brick Game, de annó nagyon örültünk annak is.

A kis kvarcjáték is nagy boldogságot hozott a gyermekkorunkba.

A leghíresebb Tetris betétzene egyébként egy orosz népdalból született, a Korobeinikiből, a kvarcjátéknak természetesen más zene jutott.

Discman

Mivel hozzánk sok minden a rendszerváltás után jutott el, vagy a 2000-res évek elején, még az USB MP3 lejátszók előtt a Discman sokáig menő volt. Kipróbáltuk, amit találtunk, és csodák csodájára, még működött.

Még működik a discman, ami több mint tíz éve hevert a szekrényben.

Digitális fényképezőgép

A kis kompakt digitális fényképezőket manapság is meg lehet venni, de mi találtunk egy 2004-ben gyártott szerkezetet.

A gombjai már makacskodtak, de még működött a régi fényképezőgép.

A legnagyobb felbontás 3 megapixel volt, ami 15 éve elég jónak számított. Csodák csodájára új elemmel még működött, bár a gombjai csak makacsul akartak engedelmeskedni, de készítettünk vele egy galériát Szegeden. Nem a legjobb képek, de ahhoz képest, hogy milyen idős a technika, elég szépen sikerültek. Két kép kivételével nem nyúltunk hozzá szerkesztőprogrammal.

Persze ezeken túl még jóval több minden foglalkoztatta a tizenéveseket a korszakban, ez a néhány kis relikvia csak kiragadott példa, egy kis nosztalgia miatt. Megvan még otthon néhány régi kütyü? Esetleg működik is? Küldd el nekünk a róla készül fotót vagy videót az [email protected] emailcímre!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában