Önkéntesek veszik számba a Csongrádi állományt, egyedi térkép készül

2021.02.05. 17:29

A fák történetét ismertetik

Térképen mutatnák be a helyi természetvédők a város faállományát. A készülő adatbázisból azt is meg lehet majd tudni, hogy hol található egy-egy érdekesebb fa, milyen az állapota, milyen tulajdonságai vannak, sőt, még azt is, kinek milyen élményei voltak vele kapcsolatban.

Majzik Attila

Csongrádi fák. Fotó: Majzik Attila

Csongrád híres a gyönyörű fáiról, az itt élőknek azonban ez a természetes. Mindennapjaink része, körülvesznek bennünket, velünk élnek, lélegeznek. Régi tervünk volt, hogy egy programot kapcsoljunk a város fáihoz, aztán találtunk egy cikket egy kanadai kisvárosról, ahol ezt már megvalósították: a város fakataszterét úgy készítették el, hogy a városban található fákhoz rendeltek egy-egy e-mail-címet is. Ennek az volt a célja, hogy ha a fával történik bármi, mondjuk a vihar letöri az ágát, akkor a hivatalt lehessen értesíteni. Azonban a kisváros lakói személyes leveleket kezdtek írni arról, hogy milyen emlékek és érzelmek fűzik őket a régi fákhoz – mesélte Veres Irén, a Csongrádi Egészségmegőrző és Természetvédő Egyesület munkatársa.

Az ötlet alapján hívták létre az „Egy fa élete” projektet a Nemzeti Együttműködési Alap támogatásával.

Ennek lényege, hogy látványos térképen mutassák be a város faállományát.

Ez alapján megtudhatjuk, hol található egy-egy érdekesebb példány a városban, milyen az állapota, milyen tulajdonságai vannak, illetve kinek milyen élményei voltak vele kapcsolatban.

Csongrádi fák. Fotó: Majzik Attila

A helyi fák készülő adatbázisát az egyesület honlapján találhatják meg az érdeklődők. Néhány önkéntesük már nekilátott a munkának, lefotózták és adataikkal ellátták az általuk érdekesnek talált csongrádi fákat.

A kezdeményezéshez bárki csatlakozhat, az egyesület tagjai kifejezetten várják azokat a személyes élményeket, amelyek egy-egy itteni fához fűzik a csongrádiakat.

– Büszkék vagyunk a város szép faállományra, vannak köztük, amelyek már több mint százévesek, mint például a József Attila utcai platánfa. Megéltek sok mindent, még háborús katonai térképen is szerepeltek. Ha mesélni tud­ná­nak, lenne történetük – mint ahogy nekünk is, akik itt élünk. Írhatnak nekünk arról is, ha letört az ága vagy kivágták, de arról is, ha valakinek ott kérték meg a kezét, vagy ő maga ültette el azt az adott fát – tette hozzá Veres Irén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában