„Hallod a szél, az út, a motor hangját”

2021.02.28. 20:00

Biacsi Schön Áron számára a motorozás jelenti a mindent – Fotók

A Szegedi Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. hulladékkezelési és -elhelyezési részlegvezetőjének, a palicsi születésű, szegedi és sándorfalvi kötődésű Biacsi Schön Áronnak a motorok, a motorozás a mindene. Magyarország és Európa számos pontján járt már két keréken, egyedül vagy pár fős csapattal. Nagy álma, hogy egyszer Ázsiában is kipróbálhassa magát és aktuális gépét.

Imre Péter

Gyönyörű helyeken járt 1200 köbcentis Hondájával Biacsi Schön Áron. Fotó: családi archívum

A palicsi származású, 43 éves Biacsi Schön Áron közös története a motorokkal gyermekkorában kezdődött.

– Gyerekként, 7-8 évesen fogott meg a motorozás, a nagybácsim révén. Ő volt a rosszfiú, a „fekete bárány” a családban, egy 500-as BMW-t hajtott

– kezdte történetét a Szegedi Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. hulladékkezelési és -elhelyezési részlegvezetője. Első motorja egy négysebességes, 49 köbcentis szlovén Tomos volt.

– Kicsit megpiszkáltuk, így gyorsabban ment, mint amire gyári beállítással képes lett volna – közölte. Majd jött sorba az ETZ 150, a Jawa 350, a 125 köbcentis Yamaha, a Kawasaki, a BMW R 1150 GS és a 850-es Aprilia, Jelenleg egy 1200 köbcentis VFR Honda Cross Tourer a társa. Utóbbi márkára esküszik.

Adrenalin, csajozás

– Fiatalon, főleg tinédzserként az adrenalin, a csajozás, a bandázás vonzott a motorozáshoz, illetve az autó akkor még elérhetetlennek tűnő távoli cél, álom volt csupán

– mesélte Áron, aki 2011-ben települt végleg Magyarországra, de addig is sokat ingázott.

Miközben Áron mesélt útjairól, a háttérben a kivetítőn hűséges társa, a Honda volt látható. Fotó: Frank Yvette

A baleseteket sem úszta meg, akadt, amikor a motor to­tálkáros lett, neki semmi baja nem esett, és kicsit túlozva, a fordítottja is.

– Aztán benőtt a fejem lágya, jobban vigyáztam magamra és a motorokra. Az extrém sportok is vonzanak

– bár a motoros túrázást is tekinthetjük annak –, előfordult, hogy snowboard­dal törtem össze magam és kényszerültem többéves pihenőre – mondta. A bal bokája súlyosan megsérült, nehezére esett, fájdalmat okozott a se­bességváltás, és 200 kilométerenként pihentetni, fagyasztani kellett, hogy tovább bírja. – Mára rendbe jött, de maradtam a lábváltó nélküli gépeknél.

Biacsi Schön Áron szeret két keréken túrázni

A 2000-es évek elején kezdett motoros túrákra járni.

– Általában ismerősökkel megyünk, de szeretek egyedül is menni, céllal vagy cél nélkül. Párommal, Eleonórával megbeszéltük, hogy néha eltűnök egy-egy hosszú hétvégére – mondta Áron, aki abban bízik, hogy előbb-utóbb gyermekei is vele tarthatnak: 7 éves lánya, Alexa az első házasságából született, a mostaniból Áron 2,5 éves, Benjámin 9 hónapos. Alexa he­­tedik születésnapjára profi sisakot is kapott tőle ajándékba.

– Hogy mind az öten együtt motorozhassunk, az még soká lesz. Eleonórával pillanatnyilag azt várjuk, a gyerkőcök olyan idősek legyenek, hogy egy-egy hosszú hétvégére a nagyszülőkre bízhassuk őket, és mi útnak indulhassunk. Kettesben, egy rövidebb ráhangoló útra

– árulta el. Azzal folytatta, tavaly a Covid19 miatt elmaradt a 8000 kilométeres Balti-tengeri túra, reméli, az idén bepótolhatja.

Gyönyörű helyeken járt 1200 köbcentis Hondájával Biacsi Schön Áron. Fotó: családi archívum

– Több mint kéthetes kaland, naponta 5-600 kilométert lehet megtenni, és minden negyedik nap után feltétlenül be kell iktatni pihenőt. Magyarországot keresztül-kasul bejártam, de megfordultam Ausztriában, Bajorországban, Romániában és a legtöbbet a Balkán-hegyvidéken. 2006-ban földközi-tengeri túrán Gibraltárnál átkeltünk Észak-Afrikába, de Marokkónál tovább nem jutottunk, a többi országon az áthaladáshoz szükséges engedélyeket nem sikerült beszerezni – közölte.

360 fokos kitekintés a világra

– Motoron nem vagy dobozba zárva, 360 fokos a kitekintés a világra, hallod a szél, az út, a motor hangját. Felszabadító, szabadságot jelentő érzés! Ma­­ximálisan feltölt, kikapcsol, el­­lazít, pihentet, minden problémát átgondolhatok, keresve a megoldást

– vallott a motorozás, a túrázás szépségéről Áron. Egyik ismerőse világ körüli kalandra is vállalkozott, a koronavírus miatt Dél-Amerikából hazajött, motorja viszont másfél évre ottragadt, a közelmúltban szállították vissza Ma­gyarországra.

A pihenőidő betartása is fontos. Fotó: családi archívum

– Álmom, hogy hasonlóan nagy túrákra vállalkozhassak, például Ázsiában, a kínai és az orosz részen, Szibérián át. Ez nem lehetséges munka mellett, csakis a nyugdíj után jöhet szóba a hatalmas távolságok, az időigény miatt. Bízom benne, hogy addig kitartok… – közölte Áron.

Élmények

– Rengeteg emléket, soha nem felejthető élményt őrzök a tú­­rákról: Romániában a hegyi út mellett a közelemben sétáltak a „macik”, akadt, hogy bőrig áztam, és alig tudtam megszárítani a ruháimat és a felszereléseimet. A helybeliekkel mindig jól kijöttem, mert barátságos, barátkozós vagyok és több nyelven beszélek. A legemlékezetesebb az volt, amikor Erdélyben a kocsmáros annyira megkedvelt, hogy azt akarta, vegyem el a lányát. Már hozatta is az úgynevezett „keresztelőpálinkát” otthonról, amire azt mondta: az az igazi, amit kocsmában árul, sokkal rosszabb – mesélte. Azt is elárulta: mostani motorjába eddig 35 ezer kilométert tett, az átlaga évente 10-15 ezer.

Mindig két keréken

– A hétköznapokon is szeretek két keréken gurulni – jelenleg erre van egy 750 köbcentis Honda „robogóm” –, könnyebb eljutni A-ból B pontba motorral, mint autóval – mondta zárásként Biacsi Schön Áron.

Szemetesautós matchboxok

Biacsi Schön Áron úgy fogalmazott: szakmai ártalom, hogy 15-16 éve elkezdte gyűjteni a szemetesautós matchboxokat. A legtöbbet kapta, de maga is vásárolt, a kollekció most közel 100 darabos, és akadnak benne komolyak, kicsit kopottak, de azért értékesek, például az 1950-es évekből, vagy 1962-ből.

– Akad, amelyikkel játszhatnak a gyerekek, van, amelyikkel nem, de azok olyan magasan vannak a vitrinben, hogy el sem érik – közölte nevetve. Megemlítette, gyűjt még bicskákat és karórákat is, előbbiből 43, utóbbiból 25 van.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában