Gyanakodjon, ha az „unoka” hívja

2021.02.17. 20:30

Kihasználják a csalók az idősebb korosztály hiszékenységét – tegyen fel ellenőrző kérdéseket

Az unokázós csalók és a trükkös tolvajok célpontjai az idősebbek, a nyugdíjasok, ami azon a tapasztalaton alapul, hogy hiszékenyebbek, könnyebben becsaphatók. Ezt kihasználva sokszor nagy összegeket csalnak ki tőlük. Ha figyelmesebbek vagyunk, védekezhetünk ellenük.

Imre Péter

20200518 Szombathely Unokázós csalók szedik sorra áldozataikat. A rendőrség sorra járja a köztereket, parkolókat és piacokat, hogy felhívják a figyelmet a mostanság különösen nagy problémát jelentő csaló telefonálókra, kéregetőkre. Fotó: Unger Tamás UT Vas Népe

Fotó: Unger Tamás

– A családtagjaim hangját meg­­ismerem, tehát ha ismeret­len hívna, nem hinnék neki

– közölte érdeklődésünkre Magdolna, mikor arról faggattuk, keresték-e már meg unokázós csalók, vagy más telefonos szél­­hámosok. Ha elbizonytalanodna, kérdezgetné, illetve ha a mobilját tárcsáznák, nem a vonalas készüléket, akkor az kiírja a nevet, és egy ismeretlen szám, rokoni kapcsolatra hivatkozva rögtön gyanús lenne.

Hiába a titkos szám

– A mama figyeli az erről szóló híreket, ügyel az ismeretlen telefonálókra. Legutóbb paplant akartak rásózni telefonon, akkor vált gyanússá számára, amikor arról kezdték faggatni, vannak-e gyerekei és unokái, mennyi a nyugdíja, hány éves, rendelkezik-e megtakarítással. Azonnal lerázta az illetőt

– me­sélte Anna a nagymamájáról. Érdekesség, úgy is megtalálják az „üzletemberek”, hogy mobilja van és titkos a száma. Hozzátette még: termékbemutatókon már vásárolt ágyneműt, paplant, de akkor személyesen győződhetett meg mindenről. Házalók is járták egykor a falut, de kitiltották őket, mert akadtak köztük trükkös tolvajok, akik az ajánlat közben feltérképezték a lakást.

Balesetre hivatkoznak

Az idősek megtévesztésére szerveződött bűnözők általi unokázós csalásoknál a bűncselekmények elkövetésére ugyanazt a módszert használják. A szervezet egyik tagja hívja fel, és a beszélgetéskor rokonának adja ki magát. Általában azt állítja, balesetet okozott, és a kár rendezéséhez azonnal pénzre van szüksége. A közvetlen találkozást kerülendő közli: ismerősét küldi a pénzért – áll az ORFK Kommunikációs Szolgálatának anyagában.

Mindig legyen gyanús, ha ismeretlen számról hívják, és ne adja ki az adatait! Fotó: Unger Tamás/MW

Az utóbbi időkben elterjedt: arra próbálják rávenni az időseket, hogy utalják el az összeget, általában külföldi bankszámlaszámra. Ha ezt a ki­­szemelt nem tudja otthonról megtenni, taxit küldenek érte a lakcímére, és elviszik olyan helyre, ahonnan utalhat. Olyan is előfordult, hogy a bankkártyaadatok bediktálását kérték.

Hogyan védekezzünk?

A rendőrség tanácsai segíthetnek abban, hogy ne váljunk a csalók áldozatává. Ha ilyen telefonhívást kapunk, járjunk utána, valóban baj van-e, tegyük le a telefont, tárcsázzuk a hivatkozott hozzátartozót, illetve ha elbizonytalanodnánk, tegyünk fel ellenőrző kérdéseket, valóban rokonunk hívott-e.

Azt se feledjük, hivatalos személy (rendőr, mentő, tűzoltó) soha nem kér pénzt, és azonnal legyen gyanús, ha az illető pénzátutalást szorgalmaz, és felajánlja, hogy segít abban. Ehhez kapcsolódik, hogy bankkártyánk adatait ne adjuk meg ismeretlennek. Nyilvános helyen, idegenek jelenlétében ne beszéljünk magán­ügyekről, mert visszaélhetnek az információkkal. Végül: ha felmerül a gyanúja, hogy bűncselekményt próbáltak meg elkövetni a sérelmünkre, tárcsázzuk a 112-es segélyhívót.

Az utolsó tanácsra utal, amit az egyik szegedi járókelő mondott:

– Még nem kaptam ilyen telefont, de ha előfordulna, hívnám a rendőrséget

– jelentette ki a 72 éves Dobó Sándor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában