Rákellenes világnap

2021.02.04. 09:31

Mozgásra buzdítanak a mai világnapon

A rákellenes világnapot immár 21 éve tartják minden év február 4-én: idén csoportos megmozdulást helyett a Magyar Rákellenes Liga felhívásában buzdított mindenkit legalább félórás mozgásra.

Munkatársunktól

20201028 Székesfehérvár Futás a szabadban Fotó: Pesti Tamás PT Fejér Megyei Hírlap

Forrás: Fejér Megyei Hírlap/Illusztráció

Fotó: Pesti Tamás

Szerdai adataik szerint összesen 51 településről, 388-an regisztráltak, és vállalták a legalább fél óra aktív mozgást.

A Magyar Rákellenes Liga közleménye szerint Magyaror­szágon minden negyedik em­­ber daganatos betegségben veszti életét: 2017-ben 79 ezer 270 főt diagnosztizáltak, és 2019-ben összesen 32 ezer 638-an haltak meg. A vezető ok a tüdődaganat, ezt követi a vastagbelet érintő rákos elváltozás. A halálozások harmadáért a dohányzás felel, tíz százalékért pedig az alkohol okolható, és sokszor az elhízással is össze­­függésbe hozható a betegség.

A halálozások harmadáért a dohányzás felel. Illusztráció: Kuklis István

A Magyar Rákellenes Liga tehát az egészséges életmód fontosságára szeretné ismét felhívni a figyelmet kezdeményezésével. Részben arra a legfrissebb kutatási eredményre hivatkozva, hogy a genetikai tényezők a daganatok kialakulásának maximum 10 százalékában játszanak szerepet. A halálozási arány pedig nagy mértékben csökkenthető korai felismeréssel, rendszeres mozgással és szűrővizsgálatokkal.

A rákellenes világnap mozgalmához csatlakozva lépéseket lehet tenni a változásért, az egészségesebb életért.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában