Járványhelyzet és tudatosabb táplálkozás

2021.02.07. 13:09

Több idő jut magunkra, de vajon egészségesebben étkezünk?

A mögöttünk álló időszak a táplálkozásunkban is nyomot hagyott. Talán tudatosabbá váltunk ezen a téren, esetleg már jobban megválogatjuk, mit veszünk le a boltok élelmiszerpolcairól, és több időt szánunk arra is, hogy gyakrabban főzzünk magunknak. A tapasztalatokat Dupák Evelin táplálkozástudományi szakember, életmódtanácsadó összegezte.

B.A.

Fotó: Pixabay

A járvány okozta életkörülmények alkalmat adtak arra is, hogy gyakoroljuk az átfontoltabb bevásárlást, az otthonfőzést és a családdal való közös étkezést. Korábban ezeknek sokan nem tudtak teret engedni munkájuk, rohanó életmódjuk miatt.

Újabb lépés a tudatos táplálkozás felé

- Már a vírus előtti időszakban is egyre többen törekedtek az egészségesebb táplálkozásra.

Most is sokan szeretnék a zsírszegényebb konyhatechnológiát gyakorolni, a hagyományos cukrokról az édesítőszerekre áttérni, de a háztartásokban már az is nagyobb hangsúlyt kap, milyen forrásból származik egy adott élelmiszer

– magyarázta Dupák Evelin.

Hozzátette, hogy az egészségtelenebb (gyors)ételek sem szorultak háttérbe, csupán egyre nagyobb teret kaptak az alternatív táplálékok.

A szakemberek nem ideiglenes alternatívákat, hanem akár életre szóló táplálkozási megoldásokat javasolnak. Forrás: Pixabay

Kövessük a trendeket vagy maradjunk a hagyományosnál?

Egyes élelmiszereket és ételkiegészítőket időről-időre felkapnak, szinte csodaszereként címkézik fel őket. A táplálkozástudományi szakember felhívta a figyelmet a minden évben felbukkanó „szuperélelmiszer-jelenségére” is.

- A szuperélelmiszer címke nem helytálló, mindez inkább marketingfogás. Nincs olyan táplálék, ami mindenre jó.

Hiába fogyasztunk egy-egy dolgot a szuperélelmiszerek listájáról, az magában még nem fog sokat jelenti.

Az viszont igaz, hogy ezeknek az élelmiszereknek tényleg nagy élettani hatásuk van. Ilyen például a goji bogyó, a lenmag, a chiamag, az áfonya, a szeder, a málna, a zöldleveles zöldségek, vagy éppen a brokkoli – sorolta Evelin, valamint azt is hozzátette, hogy ezek hetente többször is a tányérunkra kellene, hogy kerüljenek.

Minél élénkebb színű a gyümölcs, annál több benne az antioxidáns. Nemcsak magukban, hanem finomságokhoz is nagyon jól felhasználhatók. Forrás: Pixabay

A fenn felsoroltak pedig kiegészülnek még jó pár olyan fontos élelmiszerrel, melyeknek fogyasztása szintén népszerűbb lett az utóbbi időben. Ilyen a

  • a bab,
  • a lencse,
  • a borsó,
  • a belőlük készült humusz,
  • a piros bogyós, magas antioxidánstartamú gyümölcsök,
  • az olajos magvak
  • és az olyan teljes kiőrlésű, alternatív gabonák mint a kinoa, hajdina és amaránt.
  • Természetesen az alapzöldségeknek számító paradicsomot, uborkát, paprikát és spenótot se hanyagoljuk. A fűszereket is bátran használjuk, az intenzívebb ízek érdekében só helyett természetes, szárított fűszerekkel érdemes ízesíteni.

    A felsorolt alapanyagokból számtalan étel elkészíthető. Dupák Evelin praxisában és közösségi oldalán is több alternatív receptet javasol klienseinek.

    Ilyen és ehhez hasonló listákat érdemes vezetni étkezési rutinunk megtartásához. Forrás: Dupák Evelin

    A mindennapos tervezés a kulcs

    A helyes táplálkozáshoz, egyáltalán az egészséges életvitelhez rendszer szükséges. Bezártság okozta időfelesleg ide vagy oda, ezt most sem egyszerű kialakítani.

    - A tapasztalat azt mutatja, nagyon nehéz a napi rutinra szert tenni. Nagy önkontroll, motiváció és elkötelezettség szükséges hozzá. Ha nem tudjuk, milyen „személyre szabott” ételek szükségesek szervezetünknek, még nehezebb belevágni. Szakemberek segítségével ezt kideríthetjük és akkor megtervezhetjük, hogy fog kinézni a következő hetünk a munka és a különböző elfoglaltságok tükrében. Ezekhez kell hangolni az étkezéseket, heti menüt kell összeállítanunk.

    Ha például azt látjuk, hogy másnap még vacsoraidőben is dolgozni fogunk, akkor készítsük el előre az ételt. Ezzel kiválthatjuk a rendelést vagy a péksüteményeket

    – javasolta a szakember, és nem győzte hangsúlyozni, hogy minden az irányításon múlik.

    Hiszen, amint az irányítás kicsúszik a kezünkből, onnantól ki vagyunk szolgáltatva az instant, sok esetben káros alternatíváknak.

    Mozgáshiány a bezártság alatt

    Az életmódtanácsadó szerint a karantén alatt két tábor alakult ki, ami a mozgást illeti. Volt, akire előnyösen hatott a home office, mert több időt tudott szakítani a tornára. Másoknak azonban nagyon nehéz rávenni magukat az otthoni mozgásra, mivel hiányzik az edzőtermi rendszer. Dupák Evelin azt javasolja, írjuk be határidőnaplónkba, hogy mikor mennyit mozognánk az adott napon és ez alól ne próbáljunk meg kibújni. Egyéb esetben pedig ott a komolyabb megerőltetést nem igénylő és betegségmegelőző hatású séta, amiből legalább 30-40 perc ajánlott naponta, hiszen a zsírégetés csak fél óra után indul be.

     

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában