Turizmus

2021.03.02. 17:30

Egyelőre kevesen merik lekötni az idei nyaralásukat

A magyar turizmusban rekordnak számító 2019-es évhez képest jelenleg mindössze 10-20 százaléknyi a lekötött utazások száma. A többség várja az enyhítésről szóló döntést, aki viszont meg akarja előzni a rohamot, az sem tervez húsvétnál korábbi belföldi, illetve júniusnál korábbi külföldi nyaralást.

Timár Kriszta

Mostanában főleg a belföldi, egynapos túraprogramok iránt van érdeklődés. Fotók: Török János

Fotó: Török János

Miközben a járvány harmadik hulláma is elkezdődött már és újabb esetleges szigorításokról van szó, egyre többen vágynak arra, hogy végre utazhassanak. Húsvét és pünkösd mindig kiemelt turisztikai időszaknak számít, amelyekre ilyenkorra szinte már minden belföldi szálláshely telített, de a nyaralásokat is sokan már év elején lekötik.

A mostani helyzetben azonban a legtöbben kivárnak – ez pedig érződik az utazási irodák forgalmán is.

– Mi jelenleg online működünk, telefonon és e-mailben fogadjuk az ügyfelek kérdéseit. Tízből kilenc megkeresés arról szól, mikor lehet már utazni – mondta el Hegyesi Sándor, a Top Tours ügyvezetője. Mint mesélte, a két évvel ezelőtti azonos időszakot tekintve kevesebb mint 10 százalékos útjaik foglaltsága, szinte csak belföldi, és azon belül is az egynapos túraprogramok iránt van érdeklődés.

– A repülős utakkal és a belföldi szállásfoglalásokkal a többség egyelőre kivár, amíg kiderül, milyen feltételekkel engedik majd. Bár az előre befizetett összegeket nem bukja el senki abban az esetben, ha a lefoglalt időpontban még nem nyitnak ki a szállodák, a szálláshelyek általában nem adják vissza a pénzt, csak átfoglalást ajánlanak fel. Ez pedig sokaknak nem elfogadható – magyarázta Hegyesi Sándor.

Az utazási irodákban még kicsi a forgalom, mindenki a nyitásra vár. Mostanában főleg a belföldi, egynapos túraprogramok iránt van érdeklődés. Fotók: Török János

A Zseppelin Utazási Irodában kockázatmentes előjelentkezéseket hirdettek meg. Ezekre a nullaforintos foglalásokra nagy az igény, de mint Zsebők Tamás ügyvezető elmondta, vannak, akik előleget is fizetnek.

– Először nyilvánvalóan a belföldi utazásokra lesz lehetőség, sokan a húsvéti nyitásban reménykednek. A külföldi utakat pedig júniustól foglalják – beszélt tapasztalatairól.

Hozzátette: a nagy értékű utazásokra most is van kereslet, hiszen ezek költségvetésében nem számottevő a PCR-tesztek elvégeztetése.

Április közepi, az Emirátusokba szervezett programjuk például már biztos, hogy el tud indulni. Zsebők Tamás a 2019-es forgalom nagyjából 20 százalékát látja jelenleg lekötöttnek, de hangsúlyozta: az enyhítéssel többszörösére fog nőni a forgalom.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában