Kemencében is készülhet a szimbólum

2021.03.14. 12:10

Így készülnek Kálmán Kamilla rendhagyó kokárdái – Fotók

Szakmáját tekintve ruhaipari technikus és női szabómester a bordányi Kálmán Kamilla, de csinált már újrahasznosított papírból virágokat, maradék ruhából, függönyből vászontáskát. Most pedig különböző technikákkal kokárdákat készített.

Arany T. János

A bordányi Kálmán Kamilla szeret új dolgokkal és technikákkal kísérletezni, így születnek különleges kokárdái is. Fotó: Kuklis István

Kálmán Kamilla igazán nagyon sokoldalú. Többek között a szü­lői munkaközösség elnöke, on­­line varrótanfolyamot tart, nyári varrótábort szervez, az évszakhoz illő alkotást készít a faluház elé, iskolai bálra díszíti fel a tornacsarnokot, több száz maszkot varr, műhelyében a környezettudatosságra törekedve újrahasznosított anyagokból készít dísz- és használati tárgyakat, függönyt varr a falu ravatalozójába, most pedig a nemzeti ünnep közeledtével többfajta kokárdával lepi meg családját és ismerőseit. Az óvodásoknak óvodai jel formájú kokárdát készített március 15-re.

A bordányi Kálmán Kamilla szeret új dolgokkal és technikákkal kísérletezni, így születnek különleges kokárdái is. Fotó: Kuklis István

Konyha helyett varrógép

– Én így nőttem fel, anyukám női szabó volt, ott gyerekeskedtem a műhelyben. Igaz, nem erre a pályára készültem, cukrász vagy szakács szerettem volna lenni, de nem jött össze, mert hármast kaptam matekból, és nem vettek fel, mert túljelentkezés volt. De nem bánom. Pont indult egy képzés abban az évben, amikor középiskolába jelentkeztem a textilipari szakközépben, oda felvettek. Négy év alatt kaptunk érettségit és szakmát, ami akkor egy újfajta képzési forma volt. Így lettem ruhaipari technikus és szabómester – mesélte.

Kálmán Kamilla igazi művészlelkek

Valahogy olyan ez, bárho­­va nyúlunk, vagy bárhová né­­zünk, minden magán viseli a keze nyomát. Azt mondta, mindig nagyon szeretett krea­tívkodni, az egész család mű­­vészlelkekből áll. Arra a kérdésre, hogy a varrónőből hogyan lesz kreatív alkotó, azt mondta, a kezével dolgozik, fontos számára a megújulás, hogy felfrissítsen dolgokat.

Csak a fantázia szab határt a kokárdakészítésben. Fotó: Kuklis István

– A környezettudatosság, az újrahasznosítás nagy divat lett mostanában, de én ezt elkezdtem már négy éve

– tette hozzá.

Égetett kokárda

Most pedig kreativitásának újabb megnyilvánulásaként kokárdákat készített ki elénk a konyhaasztalra, amit egyébként egy szintén általa készített húsvéti tojásfa díszít. Kamilla kereszttestvére kerámiával foglalkozik, kemencéje is van. Így jött az ötlet, hogy kerámiakokárdát készítsen. Ezt öntőforma segítségével formázza, majd nemzeti színű szalaggal díszíti.

– Elkezdtem hímezni, mert az eddig kimaradt az életemből. A japán és brazil technikát ötvözöm és formázom kamillássá

– mondta. Mutatott még egyforintos közepű, horgolt, textilből hajtogatott, organzából készített, égetett szélű, virágot formázó kokárdát. Az egyik legcukibb egy kislány arcát formázó alkotás, akinek a két copfját összefogó masnija készült nemzeti színű szalagból. Ennek hamarosan elkészül a fiú párja, aminek fejére huszárcsákó kerül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában