#Napszínes

2021.03.21. 13:30

Leveti a szobor a téli ruhát

Farkas Judit

A szobor mintha kibontakozna a téli ruhából, de valójában sokkal szomorúbb, mint amit a kép mutat. Fotó: Frank Yvette

Fotó: Frank Yvette

Egy szobornak elege lett a téli ruházatból, és elkezdett kibontakozni a csomagolásból. Arcát a tavaszi nap felé fordítja – első pillantásra ez is lehetne a tárgya kollégánk fotójának. A szegedi dóm felújításának második ütemében, megírtuk, a fogadalmi templom körüli zöldterületet is rendbe rakják.

A szobor a munkálatok miatt kaphatta a furnérvédelmet, a téli fagyok miatt meg a borítást. A „doboz” miatt még csak a formája sem látszik annak, amit a valóságban ábrázol. Érdemes arra gondolni, mielőtt véleményt alkotunk: lehet, hogy az igazság nem minden részletét látjuk. A részben még becsomagolt, derékig látszó emberalak egy kompozíció része. 2014-ben avatták fel a Szolidaritás parkjában, és katolikus egyházmegye állíttatta a holokauszt áldozatainak emlékére.

A jelenetben, amit megörökített, nincs öröm.

Az avatásról szóló cikkben írtuk meg: Kovács Jenő első köztéri szobra készült itt el. Az egyházmegye hónapokig egyeztetett a zsidó hitközség képviselőivel és a szegedi szobrászművésszel. Amit a doboz most eltakar, az a csónak, és az az emberalak, aki a vízbe esni készül. Ahogy az alkotó akkor elmondta lapunknak: a kőhajón álló két bronzalak a katolikusokat és a zsidókat ábrázolja, illetve a kettejük közös sorsát.

Amit a doboz most eltakar, az a csónak, és az az emberalak, aki a vízbe esni készül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában