Díszes mézeskalácsokat készít ünnepekre

2021.03.18. 18:45

Ilyet még biztos nem láttál: egyedi mézeskalácsokat készít Szilvia – Fotók

Az ópusztaszeri Lukácsné Buha Szilvia tavaly nyár óta készít díszített, úgy is fogalmazhatnánk, hímzett mézeskalácsokat különböző alkalmakra – például név- és születésnapokra. Ez most még hobbi, de majd szeretné zsűriztetni a munkáit, megcélozva a népi iparművész címet.

Imre Péter

Lukácsné Buha Szilvia készíti a mézeskalácsokat. Fotó: családi felvétel

– Évek óta foglalkoztat, és Fetterné Marika népi iparművész biztatott, hogy díszített mézeskalácsokat készítsek

– mondta az ópusztaszeri Heffner-telepen élő Lukácsné Buha Szilvia, aki férjével 26 éve költözött Szegedről a tanyára, ahol gyerekeiket is felnevelték. Civilben pedikűrös.

Lukácsné Buha Szilvia készíti a mézeskalácsokat. Fotó: családi felvétel

Tavaly nyáron jött el az ideje, hogy belevágjon, és kezdett ízlésesen díszített " target="_blank" rel="noopener noreferrer">mézeskalácsokat „gyártani”, főleg pasztellszíneket használ. Ismerősei között Facebook-oldalán megosztotta a süteményekről készült fotókat, „mindenkinek tetszett és akart belőle” – fogalmazott, és jöttek is a megrendelések.

– Kezdettől alkotásnak tekintem, és imádom csinálni, persze nagyon sokat kell még tanulnom. Kedvelem a virágmintákat, de állatokkal is szívesen ékítem a sütiket. Az ismert hímzések motívumkincseit szeretném megjeleníteni a mézeskalácsokon

– fűzte hozzá.

Nemcsak hagyományos sü­­teményeket süt, tavaly ka­rácsonyra hóval fedett kis há­­zacska került ki a keze alól, amelyhez hasonlót már többször kértek tőle név- és születésnapokra, de már tavaszi köntösben, növényekkel. Rendezvényeken is szerepel munkáival, de a tavalyi halloween sem maradhatott ki, azóta fordult igazán komolyra a díszített sütemények készítése, ami jelenleg még hobbi. Húsvétra éppen kedden este sütött egy adagot.

– Akad köztük nyuszival, különböző színű rózsákkal dí­­szített, piros és hímes tojást formázó, de lesz térbeli, vagyis 3D-s is. Már készülök az anyák napjára, például szívekkel, ezekből is tervezek 3D-seket. Alkalmazkodni kell a megren­delő igényeihez, de a pasztell­színekhez és az egyszerű mintákhoz ragaszkodom

– sorolta Szilvia.

Lukácsné Buha Szilvia készíti a mézeskalácsokat. Fotó: családi felvétel

– Marika néni biztat, zsűriztessem a munkáimat. Magam is így tervezem, szeretnék eljutni a népi iparművész címig, amihez elengedhetetlenek a már említett autentikus motívumok. A családom mindenben támogat, azt is elviselik, ha a kalácsoktól nem tudnak leülni sehova

– mondta Lukácsné Buha Szilvia.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában