Védjük meg a szemünket

2021.03.20. 14:00

Napszemüveg: Nem elég divatosnak lennie

Egyáltalán nem mindegy, hogy hol szerezzük be a napszemüvegünket, mert csakis az optikákban kapható szemüvegek vannak ellátva megfelelő szintű UV-szűrővel. Ugyanis a napszemüvegnek nemcsak az a funkciója, hogy a hunyorgást kizárjuk vele és jól mutassunk benne, hanem hogy megóvjon minket számos szemproblémától. Szakemberek segítségét kértük a helyes válasz- tásban.

Kiss Anna

20210311 Szeged Napszemüvegek a Prágai optikánál. Fotó: Frank Yvette FY Délmagyarország

Fotó: Frank Yvette

Ahogy tavaszodik, egyre többen veszik elő a napszemüvegüket, és bár most még nem olyan intenzív az UV-sugárzás, mégis érdemes odafigyelni szemünk védelmére, hiszen a napsugárzás UV-tartománya károsíthatja a szemet. Ezért nem mindegy az, hogy hol vásárolunk napszemüveget és annak milyen minőségű a lencséje, hiszen egy jól megválasztott napszemüveg sok kellemetlenségtől megóvhat bennünket a későbbiekben. Ezért célszerű optikában vásárolni, és nem a kínai oldalakról vagy kínai üzletekből beszerezni.

Fodor István, az Erényi Optika tulajdonosa lapunknak elmondta, sokszor a nem ellenőrzött helyekről beszerzett szemüveggel árthatunk a legtöbbet, ugyanis az UV-szűrő nélküli, túl sötét lencse miatt a pupilla kitágul, ezáltal pedig sokkal nagyobb felületen sokkal nagyobb tartományban jut be a fény a szembe, amire egyébként nincs szüksége.

A jó minőségű szemüveg mellett érdemes műkönnyet is használni a szemünk megóvása érdekében. Fotó: Kuklis István

Mit jelent az UV400?

Kiemelte, célszerű inkább rászánni egy órát és az optikába betérni, hiszen valójában a napszemüveg is gyógyászati segédeszköz, így számos feltételnek meg kell felelnie azért, hogy valóban óvja a szemünket az UV-tól. Ebben pedig csakis az optikák szakemberei tudnak a segítségünkre lenni. Hozzátette, több olyan esetet is láttak már, amikor valaki divatból vagy valami okból olyan napszemüveget használt az autóban, ami egyébként az extrém sportokhoz való, 3 ezer méter magasan is véd, viszont vezetéshez ezt egyáltalán nem szabad használni.

Hangsúlyozta, fontos az is, hogy

a napszemüveg az UV-sugarakat 400 nanométerig kiszűrje, erre a lencséken elhelyezett, UV400-as jelzésű matricák utalnak.

Mint mondta, az optikákban kapható összes napszemüveg ilyen.

Kék és zöld szemhez sötét lencse

Azt már Prágai András opto­metrista látszerészmester, a Prágai Látszerészet tulajdonosa árulta el lapunknak, hogy sötétebb színű lencsével érdemes szemüveget venni, mert a világos, például a rózsaszínes lencsék nem védenek megfelelően a verőfényes napsütésben.

Beszámolt arról is, hogy a zöld és a kék szemű embereknek különösen figyelniük kell, hogy sötétbarna vagy fekete legyen a napszem­üvegük lencséje, hiszen a kék pigmentált szem pupillája több fényt enged át, mint amennyi szükséges, viszont a sötét lencsék segítenek abban, hogy a napfény

kevésbé irritálja a szemüket. Emellett azt tanácsolta, hogy aki sokat vezet, az inkább narancsos vagy barnás árnyalatú lencsével rendelkező szemüveget vegyen, mert ezeknek borús-felhős időben, gyengébb fényviszonyok mellett fényérzést fokozó hatása van.

Prágai András: Aki sokat vezet, az inkább narancsos vagy barnás árnyalatú lencsével rendelkező szemüveget vegyen. Fotó: Frank Yvette

Nem kell azonban hatalmas összegekre gondolni az optikában kapható napszemüvegek esetén, hiszen már 3-5 ezer forinttól beszerezhető megfelelő szűrővel ellátott, divatos darab. Persze minél trendibb, nagyobb és márkásabb, valamint minél több bevonattal van ellátva a lencse, annál többe kerül.

Akár az idei nagy újdonságot is beszerezhetjük Szegeden, vagyis egy olyan lencsével ellátott napszemüveget, ami kivilágosodik, ha bemegyünk egy üzletbe, így nem fontos levenni azt. Az utcára kilépve, a napfény hatására pedig ismét besötétedik.

Szélvédő mögött is sötétedik

Beszélt azokról is, akik alapvetően szemüveget viselnek látásromlás miatt, számukra inkább a dioptriás napszemüveget javasolja, és nem a fényre sötétedő lencsés szemüveget, hiszen az előbbi sokkal modernebb külsőt ad, és a napszemüvegkeretek jelentős részébe beletehető a dioptriás lencse. Aki mégis a sötétedőhöz ragaszkodik, annak már azt a típust érdemes kérnie, ami a szélvédő mögött is sötétedik, korábban ilyenre nem volt lehetőség, ez szintén újdonság.

Prágai András megjegyezte, a jó minőségű szemüveg mellett érdemes műkönnyet is használni a szemünk megóvása érdekében. Főként a járványhelyzetben, hiszen a maszk alól felfelé távozó levegő lefújja a nedvességet a szaruhártyáról, így sokaknál szemszárazság és égő érzés jelentkezhet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában