a mozgás segít!

2021.03.23. 17:50

Ne fogjuk a vírusra a tavaszi fáradtságot!

A tél végi tipikus rossz közérzetet nem szabad felróni a világjárvány számlájára, mert a fáradékonyságot, a nassolhatnékot és a stresszt sem minden esetben a vírus okozza. Megoldás viszont van mindez ellen, ebben segít Antal Emese dietetikus.

K. A. R.

Fotó: Unsplash

Nyugtalanság, fáradtság, aluszékonyság, dekoncentráció, általános rossz közérzet, fokozott étvágy, nassolás és az ezzel együtt járó hízás – erre panaszkodnak most sokan az ismerőseink körében, vagy akár mi magunk is.

Többek szerint mindezt a koronavírus miatti korlátozások és a bezártság okozza náluk, azonban Antal Emese dietetikus közösségi oldalon közzétett bejegyzése szerint nem érdemes ezt is felróni a világjárvány számlájára, hiszen ezek a dolgok minden évben február végén, március elején megjelennek. Ezt nevezik tavaszi fáradtságnak.

A szociológus szakember figyelmeztetett, ez nem be­tegség, hanem tél végi hiány­állapot, hiszen kiürültek a vitamin- és ásványianyag-raktárak.

Egyes kutatások szerint összefüggés van az alacsony D-vitamin-szint és a rosszkedv között, ezért nagy szükségünk van a napfényre, hiszen a fényhiány miatt felborulhat a belső biológiai óra, és emiatt jelentkezhet az aluszékonyság is.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy ennek az állapotnak a megszüntetéséért csakis mi magunk tehetünk. Ehhez se­­gítségként néhány hasznos tip­pet is megosztott a közösségi oldalán.

Első lépésként irány ki a szabadba, mert a kinti sport testnek és léleknek is ápoló ilyenkor.

Lehet az futás, kocogás vagy mindennap egy tem­pós séta, hétvégi túrázás, és ha lehetőség van rá, akkor ker­tészkedés is. Tulajdonképpen lehet bármi, ami átmozgat és a friss levegőn végezzük azt. Rámutatott: a mozgás élénkíti a vérkeringést, beindítja a boldogsághormonok termelődését, a napfény serkenti a bőrben a D-vitamin természetes ki­­­­alakulását.

Második lépésként fontos odafigyelni a folyadékra. Hű­­vös időben is ajánlott a napi 8 pohár víz elfogyasztása, míg a mozgás befejezése után egy leves, egy gyümölcsös turmix vagy egy tejes ital segíthet a folyadékveszteség és az energia pótlásában.

Harmadik lépésként pedig a nassolás és rágcsálás iránti vágyat érdemes csillapítani.

A szakember szerint az édesség helyett egy maréknyi olajos mag vagy aszalt gyümölcs, továbbá zsírszegény joghurt, friss gyümölcs, hasábokra vá­­gott zöldségfélék vagy egy turmix jó megoldás lehet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában