#tech

2021.03.02. 14:29

Weboldal készítés – Szabadúszóval jobban megéri?

delmagyar.hu

 

Sitebuilderek: webfejlesztés rózsaszín szemüvegben

2020 után az online térben jelen lenni már nem csupán extra, hanem kötelező, különösen, ha egy vállalkozásról, üzletről beszélünk. Az első dolog, ami ilyenkor eszünkbe juthat, hogy gyerünk, a neten minden elérhető akár ingyen is, miért ne lehetne ez másként a weboldal készítéssel is. Nos, ez majdnem igaz. Nagyon sok úgynevezett weboldal építőt (site builder) találhatunk, mint a Wix, Site123, Squarespace, Simplesite, hogy a legnépszerűbbeket említsem.

Nem lehetetlen ezek segítségével összehozni egy valamirevaló honlapot, de ne higgyük azt, hogy egyszerű dolgunk lesz. Aki sosem sosem foglalkozott még weboldal tervezéssel, csak most fog belefutni abba, hogy egy egyszerű kezdőoldal, egy kattintható táblázat, egy lista elkészítése sem olyan egyszerű. Mindennek megvan a maga technikája, és egy komolyabb oldallal akár hetekig lehet kínlódni.

Ha szeretnéd a szabadúszó és céges weboldal készítés pontos árait megtudni ITT olvashatsz bővebben róluk.

Profi oldal ajándékba?

Ráadásul többnyire akkor derül ki, hogy mindez pénzbe is fog kerülni, amikor már napok, hetek óta küszködünk az oldallal. Minden honlapépítő cég üzlet, és pénzt akarnak keresni, ez természetes. Van, ahol a tárhely van korlátozva, máshol (például a Wixnél) nincs benne az ingyenes csomagban a mára kötelező SSL certificate, máshol a brandwidth kevés, vagy a subdomain fizetős és még sorolhatnám…

Hogy elkezdtem kínaiul beszélni? Na ezért érdemes megkeresni egy szakembert. (A Qjobon például az egyik legjobban pörgő rész a webes fejlesztések oldala, nem véletlenül).

Egy lépéssel közelebb a megoldáshoz

A varázsszó, a wordpress. Ez egy ingyenesen használható weboldal-alap, amit bárki átalakíthat a saját kedvére. Jól hangzik, és valóban rengetegen használják világszerte, komoly nemzetközi cégek is. A probléma csak az, hogy a wordpress már egy igen összetett rendszer. Nem véletlen, hogy a használatát külön kurzusokon tanítják, többnyire programozók számára.

Hétköznapi felhasználó összerakhat valami alapszinten működő oldalt, de hamar falakba fog ütközni. Itt is vannak persze fizetős kiegészítők, sablonok, és máris a builderek világában találjuk magunkat… A wordpress még így is hasznos lehet, a weboldal fejlesztő programozók egy része például kifejezetten wordpress oldalak készítésével foglalkozik. Megfelelő szaktudással zseniális oldalakat lehet összehozni. (A Qjobon is találtam már wordpresses fejlesztőt.)

Profi megoldást csak profiktól várhatunk

Egy webfejlesztő programozóra bízni a weboldalunkat hosszú távon nem drágább, vagy ha igen, mindenképp megéri a befektetés. Miért? Mert azt kapjuk, amit kérünk. Nem kell előre gyártott sablonokkal bajlódni, ráadásul egy bonyolultabb elem (mondjuk egy kattintható ártáblázat vagy egy termékösszehasonlító oldal) elkészítése builderrel vagy lehetetlen, vagy már jócskán fizetős. Másfelől, egy új weboldal beüzemelése, karbantartása sem egyszerű. Aki otthonosan mozog a Linux, PHP világában, tudja hogyan kell serverside scripteket futtatni, annak nem kell aggódnia emiatt. Hogy megint kínai? Nos, ez egy ilyen szakma, és általában nem is beszélünk ilyen dolgokról, mert ezt a programozó megoldja, vagy segít benne.

Az elhatározás nem elég

Azt pedig még nem is említettem, hogy a weboldal elkészítése nem azzal kezdődik, hogy rajta, írjuk meg a programot. Jó előre tisztázni olyan kérdéseket, hogy kinek készül, van-e arculattervünk, mi legyen a tartalom (ezt a kérdést mindig alábecsülik!) és hogy mit tehetünk azért, hogy a Google is megtalálja az oldalunkat. Ez amúgy a SEO, azaz keresőoptimalizálás, önmagában egy külön szakma, de azzal kezdődik, hogy hogyan épül fel a weboldalunk.

Minderre persze csak akkor derül fény, ha beszélünk egy szakemberrel, és szépen sorra vesszük, hogy mire van szükségünk. Szerencsére már itthon is találunk minden folyamatra kiváló szakembereket. A Qjobon érdemes rákeresni egy-egy problémára külön, de az is jó megoldás, ha egyvalakit bízunk meg a dolgok kézben tartásával.

Semmi sem lehetetlen

Egy weboldal elkészítése nem egyszerű feladat, de ha rászánjuk magunkat, a megfelelő szakemberekkel komoly eredményeket is elérhetünk. Szerencsére szakemberekben nincs hiány, a Qjobon még kockázatmentesen is üzletelhetünk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában