Félrfiak Fókuszban

2021.04.06. 07:58

A profizmust ötvözi a csúcstechnológiával – A folyamatos tanulásban hisz a szegedi fogorvos

Dr. Benedek Gábor kisgyermekként félt a fogorvostól, de amikor fájós tejfogától megszabadította egy szakember, eldöntötte, belőle bizony fogorvos lesz. Bejött a számítása. (x)

delmagyar.hu

Jól gondolom, hogy az első benyomásnál önnek sokat nyom a latba az illető fogsora?

Valóban: szakmai ártalom, hogy ezt veszem szemügyre először. Az arc hangsúlyos része a fogsor, ezért erre mindenki odafigyel.

Emlékszik élete első foghúzására?

Igen, még az egyetemen történt. A sors úgy hozta, hogy éppen a leendő feleségem ült a fogorvosi székben, amikor remegő kézzel, izzadó homlokkal átestem a tűzkeresztségen. Mindkettőnk számára örök emlék maradt.

Ahhoz képest ma egy 25 éve sikeresen működő magánrendelő tulajdonosa, ügyvezetője, szakmai irányítója. Több mint 20 embert foglalkoztat.

Bár a felmenőim között több orvos is volt, a siker nem hullott könnyen az ölembe. Miután elvégeztem az egyetemet, 6 évig a klinikán dolgoztam. Remek professzoroktól sajátíthattam el a szakmát, a mai napig felnézek rájuk. Nehéz volt eléjük állnom a tervemmel, miszerint Szegeden a saját magánrendelőmben kívánom folytatni a munkát. Akkoriban még ez nem volt magától értetődő irány egy fogorvos számára. Nagy fába vágtam a fejszémet, bevallom, voltak álmatlan éjszakáim.

Mi segítette a rögös úton?

A családom, és főleg a szintén orvos feleségem támogatása. De szükség volt bátorságra, nagy fokú kézügyességre, és kitartó munkára is. Az első 8 évben például egyáltalán nem voltam szabadságon. A bevétel jelentős részét a vállalkozásba forgattam vissza, ez volt a fejlődés feltétele. Kezdetben egyedül rendeltem, egyetlen asszisztensem volt. Szakmailag mindig a csúcson akartam lenni, rengeteget képeztem és mai napig is képzem magam. Olyan kurzusokat végeztem el, ahol a gyakorlati képzésnek is teret engedtek. Mindemellett alázat is kellett a sikerhez. Orvos alkalmazottaim is folyamatosan képezik magukat, és – mivel a fogászat szinte valamennyi területére van rálátásom – én is tanítom őket. Akkreditált gyakorlati képzőhelyként nyaranta a harmad- és negyedéves fogorvostan-hallgatókat fogadjuk a rendelőben, valamint szakvizsgára készítjük fel a már végzett fogorvosokat. Szívesen adom át a tudásomat a fiatalabb generációnak: bízom benne, hogy példát mutatok nekik.

Melyik a kedvenc fogászati szakterülete?

A szájsebészet. Bár egy külső szemlélőnek nem túl látványos az eredménye, azonban a foghiányok pótlásának ez az alapja. Mint minden a mai világban, a fogászat is elképesztő iramban fejlődik, szinte évente új technológiai megoldásokkal találkozunk. Én nem akarok lemaradni, és a rendelőm sem! Mindazzal rendelkezünk, ami a mai modern fogászatban elérhető. Erősségünk az ultramodern felszereltség, például az operációs mikroszkóp, a nagy teljesítményű lézer, az ultrahangos sebészi kés vagy a digitális lenyomatok készítésére alkalmas berendezés. Büszkén mondom, hogy nemcsak a Dél-Alföldön, de országos szinten is megálljuk a helyünket, komplex szolgáltatásokkal várjuk a betegeinket. Az implantológia, a csontpótlás, a lézeres fogászati ellátás, a mikroszkópos precizitás kiemelten fontos területünk.

Van olyan páciense, aki negyed évszázada hű önhöz?

Nem is egy! A fogorvos bizalmi szakmát űz, ezt megérzi a páciens is. Én is mindig ugyanahhoz az orvoshoz járok. Ügyfélkörünk 99 százalékban Magyarország területéről érkezik hozzánk. Mi mindenkinek a legjobb megoldást kínáljuk, egyénre szabottan készítjük a terveket. A protetikai megvalósításban három kiváló fogtechnikai laborral működünk együtt.

Van, akinek átadja a virágzó praxist?

A lányom, Eszter jogász-közgazdászként a fővárosban találta meg a számításait. A fiam, Kristóf fogorvosként ma már a rendelőnkben dolgozik. Tudatosan készül rá, hogy átvegye tőlem a stafétabotot. Boldogan fogom átadni, ha eljön az ideje, de azt követően sem fogok teljesen elszakadni a fogorvoslástól, hiszen ez nemcsak a munkám, hanem a legfőbb hobbim is. Készülök a nagypapaszerepre, alig várom az unokák érkezését. Szeretnék többet hódolni a kedvenc szabadidőmnek, a horgászatnak is.

Elérhető segítség az év minden napján

A Dentha Fogászat 1996-os indulása óta csupán egyetlen napot volt zárva, egy Osztrovszky utcai áramvezeték-csere miatt. Ügyeleti rendszerének hála az év minden napján, hétköznap este 9 óráig, hétvégén este 7 óráig elérhető a betegek számára.

Névjegy

Dr. Benedek Gábor 1965-ben született Szegeden. Solton töltött gyermekkora után a Szent-Györgyi Albert Tudományegyetem (a mai SZTE) Fogorvostudományi Karán diplomázott 1990-ben, majd ugyanitt 6 évig oktatott. 1996 óta saját cége, a családi vállalkozásként működő fogászati magánrendelő – hivatalos nevén a Dentha Ultramodern Fogászat és Implantológia – vezetője. Az életben és a munkában egyaránt társa dr. Tóth Anikó. Két felnőtt gyermek édesapja.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában