Félrfiak Fókuszban

2021.04.06. 07:53

Emberközpontú praxist épített fel – Dr. Mustafa László számára a beteg az első

Egykor Orosházán működött Mustafa Szulimán cukrászdája, ma tábla emlékeztet rá: „Itt állt a szakma és emberség temploma.” A néhai mester és a tanítónő édesanya fia, Dr. Mustafa László fogszakorvos hasonló „templomnak” tekinti rendelőjét. (x)

delmagyar.hu

Szeged, 20210304. FÈrfiak fÛkuszban: dr. Musztafa L·szlÛ fogorvos. FotÛ: Frank Yvette (FY), DÈlmagyarorsz·g

Legendás orosházi családból származik, felmenői nem orvosok voltak. Ön miért lett az?

Egy 13 éves koromban ért sportbaleset miatt sokat jártam fogorvoshoz. Ekkor dőlt el a pályaválasztásom. A szüleimtől kapott örökségem, az emberközpontúság elkísért az utamon. Feladatom, hogy segítsek, megoldjam mások fogászati problémáit. Mindezt úgy teszem, mintha saját magamnak tenném, ahogy én szeretném, hogy velem bánjanak egy rendelőben! Az egyetemen kiváló professzoraim voltak; szakmailag, emberileg sokat tanulhattam tőlük. Egyikük, Dr. Prágai Géza gyakran mondta: „A rendelő olyan legyen az orvos számára, mintha templomba lépne be. Minden személyes problémáját hagyja kint, majd csakis a betegre koncentráljon”. – Úgy éreztem, ezen elvek szerint kell dolgoznom.

Ez a hitvallásának is?

Tömören igen. Az orvos feladata a segítés, a beteg testi és lelki problémáinak gyógyítása! Az egyetemre készülve egy évet mentősként dolgoztam. Ápolóként ültem a rohamkocsin, majd hasi és szájsebészeti műtőben is segédkeztem. A szakma iránti érdeklődésem, alázatom az évtizedek alatt nem kopott. Ma is képzem magam, s erre szükség is van a rohamosan prosperáló tudományos világban. Az orvostudomány valamennyi szegmense közül a fogászat fejlődik a leggyorsabban; minden részletére nyitott vagyok, de a szakterületemre, a fogászati implantológiára koncentrálok leginkább. A munkám a hobbim: olvasok, szaktovábbképzésekre járok, részt veszek hazai és külföldi kongresszusokon. Videókból is tájékozódom, és gyakran konzultálok a kollégákkal: a legtöbbet egyetemi barátommal, Dr. Szőcs József főorvossal.

Országos viszonylatban az elsők között volt jelen az implantáció megszületésénél.

Igen, nagyon örülök, hogy tanúja lehettem a hazai implantátumok születésének. Ennek alapjait 1983-ban a szentesi kórházban Prof. Dr. Vajdovich István és Prof. Dr. Fazekas András szaktekintélyek dolgozták ki. 38 éve foglalkozom ezzel a területtel, de 1990 óta művelem aktívan. Akkor sajátítottam el a fogászati műgyökér-beépítés elméleti és gyakorlati alapjait. Az első implantátumok még biokerámiából készültek, azután jött a ma is használatos, 100% titánból készülő csavarimplantátum. Ez biztonsággal, allergiamentesen, stabilan a csontba épülve biztosítja a fogpótlások rögzítését. Az implantátumoknak sok fajtája létezik, de a lényege mindegyiknek ugyanaz. Én 2–3 fajtára specializálódtam, az egyik a DenTi implantációs rendszer, amit már 46 országban használnak tudomásom szerint. Több hasonló műtéti eljárást is elsajátítottam, például német és amerikai műgyökér-beültetési technikát is.

Szegedtől sosem vett búcsút, miért?

1985-ben nősültem, a gyerekeink itt nőttek fel. A magánpraxisomat is Szegeden indítottam, közel 12 éve rendezkedtem be a Juhász Gyula utcában: saját fogászati rendelőmet magam terveztem. De dolgoztam az orosházi kórházban, a szegedi SZTK-ban és Kiskundorozsmán is.

Családias légkörben fogadja betegeit. Sosem akart bővíteni?

Nekem az egyszemélyes praxis vált be. Orvosként mindent egy kézben tartok: műtök, én helyezem be az implantátumot, a tömést, a koronát, és gyökérkezeléseket végzek. „Minden egy kézben!” – ez a munkám szlogenje. Mindig a segíteni akarás vezérelt, a siker jött magától. Ehhez nagy fokú szakmai érdeklődés és alázat is kellett. A betegekkel való bánásmódon van a hangsúly. A rendelőmet a legmodernebb műszerekkel rendeztem be, a szolgáltatásaimat csúcstechnológia alkalmazása mellett nyújtom. Kizárólag gyári, megfelelő engedéllyel rendelkező anyagokat használunk. Stabil csapatot alkotunk két szakasszisztensemmel, akikkel 22 és 16 éve dolgozom együtt. Vezetőként az „élni és élni hagyni” elvét követem: maximálisan megbízok szakértelmükben, így jól együttműködünk. Kiváló fogtechnikai laborokkal dolgozom együtt, ma már a CAD-CAM rendszert és a legmodernebb cirkonanyagot alkalmazzuk.

Névjegy

Dr. Mustafa László 1958. február 5-én Orosházán született, a Táncsis Mihály Gimnáziumban érettségizett. Orvosi diplomáját a Szent-Györgyi Albert Tudományegyetemen szerezte 1984-ben, fogszakorvosi vizsgát 1986-ban tett. A fog- és szájbetegségek szakorvosa emellett lézerológus, implantológus, a hazai implantológia első alkalmazóinak egyike, a Welcome Dental fogászati és implantológiai centrum vezetője. Nős, két felnőtt gyermeke van.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában